Procesteknolog
- Bæredygtighed
- Procesoptimering
- Udvikling
Uddannelsen på 2½ minutter
Arbejdsliv og karriereveje
Som procesteknolog kommer du til at arbejde med udvikling og produktion - oftest inden for fødevareindustrien.
Du specialiserer dig inden for en af følgende 2 studieretninger:
- Fødevareteknologi
- Procesteknologi.
Som fødevareteknolog bliver du uddannet inden for produktion, procesoptimering, kvalitetssystemer og fødevaresikkerhed.
Du kan fx arbejde i fødevareindustrien med udvikling og fremstilling af fødevareprodukter eller i en kvalitetsafdeling.
Optimering og fødevarekontrol
Din opgave bliver eksempelvis at udvikle produkter, der kan fungere optimalt i en fødevareproduktion og at sikre at kvaliteten er ens hver gang.
I det offentlige kan du for eksempel blive ansat ved Fødevarestyrelsen eller som underviser på erhvervsuddannelserne inden for fødevarer.
Arbejdsområder
-
Forbedring og optimering af produkter
-
Kvalitetskontrol og certificering i en virksomhed
-
Planlægning og gennemførsel af den daglige produktion
-
Tilsyn ved fødevareregionerne
-
Teknisk sælger med kundesupport.
Som procesteknolog beskæftiger du dig med kvalitet og produktionsprocesser.
Procesoptimering
Du kan komme til at arbejde indenfor fødevareområdet, men du kan fx også arbejde med medicin, spilde- og drikkevand samt fremstilling af emballage.
Du vil ofte være virksomhedens bindeled mellem de forskellige faggrupper, da du er dygtig til at omsætte teori til praktiske processer.
Arbejdsområder:
- Indkøring af procesudstyr
- Optimering af produktionsprocesser
- Kvalitets- og miljøstyring
- Produktionsstyring
- Teknisk salg.
Når du er færdig som procesteknolog, har du mulighed for at læse videre på følgende 1½-årige professionsbacheloruddannelser:
Innovation og entrepreneurship
Produktudvikling og teknisk integration
Laboratorie- og fødevareteknologi (udbydes ikke på UCL)
Mød en færdiguddannet procesteknolog
Martin og Benjamin har startet deres egen virksomhed
Martin og Benjamin har læst til henholdsvis procesteknolog og produktionsteknolog på UCL. Sammen har de skabt virksomheden BÆLG, der laver innovative, sund snacks af kikærter.
Læs deres historie3 hurtige til en færdiguddannet
Claus er oprindeligt udlært mejerist fra Arla. Under sin uddannelse til procesteknolog var han i praktik ved Novo Nordisk, hvor han nu er blevet tilbudt en stilling som Research and Development Technician.
Uddannelsesforløb og praktik
Uddannelsen til procesteknolog tager 2 år og består af en fællesdel efterfulgt af en specialisering, hvor du vælger én af de to studieretninger fødevare- eller procesteknologi.
Da uddannelsen tager udgangspunkt i praksis, vil du under studiet som procesteknolog på UCL, lære at arbejde, som man gør i branchen.
Det betyder at undervisningen tager udgangspunkt i konkrete problemstillinger.
Vi arbejder med teorierne og laver understøttende praktiske forsøg i proceskøkken, laboratorie og proceshallen
Bæredygtig produktion
På procesteknologuddannelsen lærer du at arbejde med at reducere spild og optimere processer for at sikre en mere bæredygtig fremtid.
Du lærer at angribe problemstillinger systematisk, og du kvalificerer dig til at arbejde analytisk og innovativt.
Som procesteknolog kan du arbejde med bæredygtighed på mange måder.
Undervisningen
Undervisningen foregår som en kombination af holdundervisning, projekt- og gruppearbejde.
Under gruppearbejdet supplerer I hinanden med jeres forskellige faglige baggrunde og erfaringer. Det gør, at du styrker dine samarbejds- og formidlingsevner, hvilket også er vigtige kompetencer i dit efterfølgende job.
Fællesdelen indeholder to fagområder:
1. Samarbejde og kommunikation
Du får indsigt i forskellige samarbejdsformer og måder at kommunikere på, både mundtligt og skriftligt.
Du får således den grundlæggende viden, der er nødvendig for at udføre forsøg.
Efterfølgende skal du dokumentere dem både i en skriftlig rapport og ved mundtlig fremlæggelse.
2. Naturvidenskabelig basisviden
Du får grundlæggende viden inden for kemi, mikrobiologi, fysik og statistik, som altid sættes i en praktisk anvendelig sammenhæng med eksempler fra industri og storkøkken.
Derudover lærer du om sikkerhed, produktion og produktionsflow, og der gives eksempler på fremstillingsmetoder inden for de 3 studieretninger.
Desuden lærer du at vælge det rigtige udstyr og at opstille kvalitetskrav i forhold til både maskiner og brug af kemikalier.
Efter et halvt på uddannelsen skal du vælge studieretning.
Du kan vælge mellem fødevareteknologi og procesteknologi.
Der skal være et tilstrækkeligt antal studerende på en studieretning for at den oprettes.
Fødevareteknologi
På studieretningen fødevareteknologi er hovedoverskrifterne produktion, produktkvalitet, fødevaresikkerhed, produktudvikling og procesoptimering.
Du beskæftiger dig med alle trin i en fødevareproduktion, herunder råvarer, procesoptimering, produktudvikling, kvalitet og emballage.
Mere om studieretningen fødevareteknologi
Procesteknologi
På studieretningen procesteknologi lærer du at sammensætte, styre og dokumentere en produktionslinje.
Du lærer at vælge det rigtige udstyr og at overholde gældende lovgivning i forhold til både maskiner og brug af kemikalier.
Praktisk information
- Praktikken finder sted på 4. semester.
- Studerende i Vejle har en praktikperiode på 13 uger af 37 arbejdstimer.
- Du er selv ansvarlig for at finde en praktikplads.
- Praktikperioden er ulønnet og SU-berettiget.
Om praktikken
Praktikperioden på procesteknologuddannelsen er din chance for at få prøvet din nyerhvervede viden af i den virkelige verden, hvor du får mulighed for at varetage samme opgaver som en færdiguddannet.
Du udvikler dig både fagligt og personligt under praktikperioden og får et godt billede af, hvad du vil med din uddannelse, når du er færdig.
Dine erfaringer fra praksis er meget værdifulde, når du skal ud på jobmarkedet efter endt uddannelse. Du har ikke bare læst en masse teorier, men du har rent faktisk prøvet at arbejde inden for det område, som din uddannelse sigter mod.
En praktikplads er desuden en enestående chance for at udvide dit netværk i erhvervslivet og er ofte en direkte vej ind på arbejdsmarkedet efter studiet.
Praktik i udlandet
Du har mulighed for at tage din praktik i udlandet.
Med et praktikophold i et andet land, får du indblik i en anden kultur, mens du får nye erfaringer og færdigheder.
Du vil komme til at udvikle dig - fagligt såvel som personligt.
Se uddannelsens studieordning, semesterbeskrivelser og øvrige dokumenter.
Semesteroversigt
Alle studieretninger:
- Naturvidenskabelig basisviden (20 ECTS)
- Samarbejde og kommunikation (10 ECTS)
Studieretningen: Fødevareteknologi
- Råvarers sammensætning og funktionalitet (5 ECTS)
- Konservering og produktion (5 ECTS)
- Grundlæggende fødevaresikkerhed (5 ECTS)
- Forsøgsplanlægning, statistik og resultatbehandling (5 ECTS)
- Funktionelle ingredienser, rheologi og sensorik (5 ECTS)
- Drift af virksomheder og projekter (5 ECTS)
Studieretningen: Mejeriteknologi
- Mælk og råvarekundskab (5 ECTS)
- Drift af virksomheden og projekter (5 ECTS)
- Konsummælksteknologi (5 ECTS)
- Fedtstofteknologi (5 ECTS)
- Kvalitet og fødevaresikkerhed (5 ECTS)
- Mælkekonservesteknologi (5 ECTS)
Studieretningen: Procesteknologi
- Måleteknik (5 ECTS)
- Enhedsoperationer (5 ECTS)
- Reguleringsteknik (5 ECTS)
- Industriel fermentering (5 ECTS)
- Procesanlæg og validering (5 ECTS)
- Drift af virksomhed og projekter (5 ECTS)
Studieretningen: Fødevareteknologi
- HACCP-analyse (5 ECTS)
- Idé- koncept- og produktudvikling (5 ECTS)
- Bæredygtig produktion og ressourceoptimering (5 ECTS)
- Standarder certificering og audit (5 ECTS)
- Opskalering og industriel produktion (5 ECTS)
- Valgfag (5 ECTS)
Studieretningen: Mejeriteknologi
- Drift og ledelse af mejerivirksomheden (5 ECTS)
- Projektering (10 ECTS)
- Osteteknologi (5 ECTS)
- Produkt- og procesoptimering (5 ECTS)
- Valgfag (5 ECTS)
Studieretningen: Procesteknologi
- Produktionsprocesser (5 ECTS)
- Kvalitet i produktion (5 ECTS)
- Forsøgs- og produktionsplanlægning (5 ECTS)
- Kemi og bioteknik (5 ECTS)
- Ressourcer (5 ECTS)
Alle studieretninger:
- Praktik (15 ECTS)
- Afsluttende eksamensprojekt (15 ECTS)
Hverdagen på studiet
Byg ovenpå uddannelsen og bliv bachelor
Når du er færdig som procesteknolog, kan du læse videre på en overbygning og blive professionsbachelor på kun 1½ år. Se dine muligheder i kassen til højre.
Top up uddannelser (1,5 år)
Studiested og studieliv
Campus ligger meget centralt - tæt på både gågaden, Bryggen, banegården og Streetfood Vejle.
UCL Boulevarden
Boulevarden 25
7100 Vejle
Adgangskrav og ansøgning
Vi optager 30 % i kvote 1 og 70 % i kvote 2.
Uden en gymnasial uddannelse, skal du altid søge i kvote 2.
Adgangskvotient ved seneste optag
Vi tager forbehold for oprettelse af uddannelsen ved for få ansøgere.
I kvote 1 sker optagelsen alene ud fra dit eksamensgennemsnit fra én af følgende eksamener:
STX, HF, HHX, HTX, EUX, GIF.
Specifikke adgangskrav: Bestået Matematik C og enten Bioteknologi A eller Kemi C.
I kvote 2 bliver du optaget på en samlet vurdering af dine kvalifikationer – eksamen, erhvervserfaring, motivation m.m.
Adgangsgivende uddannelse
Gymnasial eksamen
STX, HF, HHX, HTX, EUX, GIF.
Specifikke adgangskrav: Bestået Matematik C og enten Bioteknologi A eller Kemi C.
Relevant 3-årig erhvervsuddannelse
Du kan søge ind med følgende uddanelser uden nogen specifikke adgangskrav:
- Bager (trin 2)
- Bager og konditor (trin 2)
- Ernæringsassistent (trin 2)
- Gastronom (med specialer)
- Gourmetslagter (med specialer)
- Konditor (trin 2)
- Mejerist (trin 2)
- Procesoperatør (trin 2)
- Slagter (med specialer)
Erhvervsuddannelse på mindst 3 år
Alle fuldførte erhvervsuddannelser på min. 3 år.
Specifikke adgangskrav: Bestået Matematik C og enten Bioteknologi A eller Kemi C.
Adgangseksamen til ingeniøruddannelserne
Ingen specifikke adgangskrav.
Udenlandsk eksamen
Udenlandsk eller international adgangsgivende eksamen (inkl. IB), der kan sidestilles med en dansk adgangsgivende eksamen.
Ingen adgangsgivende eksamen
Har du ikke en adgangsgivende eksamen eller opfylder du ikke de specifikke adgangskrav, kan du få foretaget en individuel kompetencevurdering (IKV).
Individuel kompetencevurdering
Kvote 2 kriterier
Vi lægger vægt på:
- Karaktergennemsnit adgangsgivende eksamen.
- Karakterniveau specifikke adgangskrav.
- Motiveret ansøgning.
- Relevant erhvervserfaring fx bager, konditor, gourmetslagter, slagter, ernæringsassistent, gastronom, mejerist og procesoperatør, min. 3 mdr. 20 t/u.
- Andet erhvervserfaring, min. 3 mdr. 20 t/u.
- Barselsorlov, min. 6 mdr. sammenlagt.
- Højskoleophold, min. 6 mdr. i sammenhæng.
- Udlandsophold, min. 6 mdr. i sammenhæng.
- Militærophold, min. 6 mdr. sammenlagt.
- Frivilligt arbejde.
Motiveret ansøgning
Vi anbefaler dig at lave en motiveret ansøgning (max 1 A4-side) med fokus på:
- Hvorfor du gerne vil arbejde som procesteknolog.
- Hvad det særligt tiltrækker dig ved uddannelsen.
- Relevante kompetencer i forbindelse med procesteknolog.
- Hvordan du har søgt viden om uddannelsen.
- Dine overvejelser omkring dit arbejde som procesteknolog.
Sådan søger du ind
Du skal søge ind via optagelse.dk.
Her finder du også vejledning til ansøgningsskema.
optagelse.dk
Svar på din ansøgning
Du får svar på nemStudie 28. juli. Dog fredagen før, hvis 28. juli er en lørdag eller søndag. Følg din ansøgning på nemStudie.dk
FAQ om svarAnsøgningsfrister
Kvote 1: 5. juli kl. 12.00
Kvote 2: 15. marts kl. 12.00
Bilag skal vedhæftes inden fristens udløb sammen med ansøgningen.
KOT nr. til ansøgning
Vejle
september 83160
Kontakt og vejledning
Optagelse fra A til Z
På siden optagelse og vejledning har vi samlet al information om optagelse.
Du kan altid kontakte os på mail, chat eller via din ansøgning på nemStudie.dk.
Optagelse og vejledningBook en vejledning
30 minutters face to face vejledning om optagelse og adgangskrav.
Seebladsgade 1, Odense C.
Book vejledningSpecialpædagogisk støtte
Der er særlige muligheder for støtte, hvis du har en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse.
Besøg uddannelsen
Studerende for en dag
Studerende for en dag er for dig, der går på eller har afsluttet en ungdoms- eller erhvervsuddannelse - og går med seriøse overvejelser om en af UCL’s uddannelser.
Studerende for en dagStudiepraktik uge 43
Studiepraktik er for dig der går på sidste år på en gymnasial uddannelse eller har afsluttet en gymnasial uddannelse. Eller en erhvervsuddannelse, som giver adgang til en videregående uddannelse.
StudiepraktikÅbent Hus
Til Åbent Hus møder du studerende, undervisere og vejledere. De fortæller om uddannelsens indhold, praktik, karriereveje, studieliv, optagelse samt økonomi og støttemuligheder.
Åbent HusFor virksomheder
Få en praktikant
Som virksomhed kan du få en studerende i praktik i din virksomhed i 3-12 måneder afhængig af uddannelsen.
Den studerende skal i praktikken indgå i den daglige drift og være med til at løse arbejdsopgaver i din virksomhed.
Fordele for virksomheden
- Få tilført ny viden til din virksomhed
- Prøv en potentiel kommende medarbejder af
- Få en eksra ressource i en travl hverdag
FAQ
Hvad laver en procesteknolog?