Sådan søger du ind
Få hjælp til at søge om optagelse på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole
Trin 1
Find adgangskrav til den uddannelse, du gerne vil søge ind på
Hvilke adgangskrav skal du opfylde? Der er stor forskel på, hvilke adgangskrav der gælder for vores uddannelser. De generelle krav handler om din adgangsgivende eksamen, og de specifikke krav handler om niveauet i bestemte fag.
På nogle af vores uddannelser skal du deltage i en optagelsessamtale. Find de specifikke adgangskrav på den enkelte uddannelses egen side.
Se oversigten over alle uddannelser her.
Hvordan dokumenterer jeg, at et fagniveau er bestået?
Du skal i din ansøgning dokumentere, at du opfylder de specifikke adgangskrav, som uddannelsen kræver, fx fag på bestemte niveauer (A, B, C). Har du haft faget på et højere niveau, end der kræves - men ikke bestået det - skal du dokumentere, at du har bestået faget på et lavere niveau. Se eksempler nedenfor. Det gør du ved at vedlægge en attest fra din uddannelsesinstitution, når du søger ind.
Eksempel 1:Har du haft et fag på A-niveau, men ikke bestået det, så har UCL vedtaget, at du automatisk har bestået faget på C-niveau. Du skal derfor ikke skaffe dokumentation for et C-niveau i den situation.
Eksempel 2: Du søger ind på en uddannelse med adgangskravet Matematik B. Du har haft Matematik A, men har ikke bestået niveauet. Du kan anmode om en attest fra din uddannelsesinstitution, der bekræfter, at du har bestået Matematik B. Attesten skal være underskrevet og stemplet af uddannelsesinstitutionen
Dokumentfalsk
Det er strafbart at søge om optagelse ved brug af forfalskede dokumenter. UCL vil anmelde enhver mistanke om dokumentfalsk til politiet.
Jeg skal søge Top-up
Skal du søge en af vores Top-up uddannelser, synes vi at du skal tage et kig på vores Top-up side.
Opfylder du ikke adgangskravene?
Selvom du ikke opfylder adgangskravene til den uddannelse, du gerne vil søge ind på, har du en række andre muligheder for at komme ind på din drømmeuddannelse.
Har du taget din gymnasiale eksamen i udlandet?
På UCL har du mulighed for at søge ind med en udenlandsk eller international eksamen. Se, hvad du skal tage højde for i din ansøgning her.
Sprogkrav
Når du søger om optagelse på en uddannelse på UCL, der udbydes på dansk, skal du dokumentere, at du har de nødvendige kundskaber i dansk. Du skal både mundtligt og skriftligt være i stand til at gennemføre uddannelsesaktiviteter og aflægge prøver på dansk.
Betaling for din uddannelse
Som udgangspunkt er videregående uddannelse i Danmark gratis, men der er undtagelser, som medfører, at man alligevel selv skal betale for uddannelsen.
Find ud af, om din uddannelser er gratis her.
Trin 2
Find ud af, om du vil søge kvote 2 eller kvote 1
Uanset om du søger optagelse gennem kvote 1 eller 2, skal du opfylde adgangskravene for den specifikke uddannelse. Vi vurderer dog din ansøgning på forskellige kriterier, alt efter om du vælger at søge optagelse gennem kvote 1 eller kvote 2.
Kvote 2
Kvote 2 er for dig, der ønsker at søge om optagelse på baggrund af andre kvalifikationer end kun den adgangsgivende eksamen. Dette kan fx være hensigtsmæssigt, hvis dit gennemsnit er lavere end, eller lige omkring, det adgangsgivende gennemsnit i kvote 1 fra sidste år. Vær opmærksom på, at dette gennemsnit kan stige eller falde fra år til år. UCL kender først årets gennemsnit den 28. juli.
Kvote 2 er også for dig, der søger ind med en erhvervsuddannelse eller 4 HF-enkeltfag. Søger du gentoptag, har du en udenlandsk eksamen eller ønsker du at søge ind via en individuel kompetencevurdering (IKV), skal du også søge i kvote 2. Derudover skal kandidater, der ønsker at søge dispensation for kandidatreglen, også søge i kvote 2.
Er du i tvivl om, hvilken kvote du skal søge ind på, så anbefaler UCL, at du søger i kvote 2.
Kvote 1
Kvote 1 er for dig, der udelukkende ønsker at blive bedømt på dit samlede karaktergennemsnit fra din gymnasiale eksamen.
Standby-plads
En standby-plads er en ventelisteplads, hvor du kan få tilbudt en studieplads med kort varsel enten før eller umiddelbart efter studiestart. Du skal markere, om du ønsker at stå standby, når du søger ind i kvote 1 eller 2.
Kvote 2
Har du en erhvervsuddannelse, eller er du nervøs for, at dit gennemsnit ikke er højt nok til din drømmeuddannelse?
Søg kvote 2 senest d. 15. marts kl. 12.00, og bliv bedømt ud fra flere kvalifikationer
Kvote 1
Ønsker du at søge på baggrund af dit gennemsnit fra din danske gymnasiale uddannelse, kan du søge kvote 1 senest d. 5 juli kl. 12:00.
For dig der allerede har bestået en kandidat
Har du gennemført en kandidatuddannelse, kan det få betydning for, hvilke uddannelser du kan søge ind på (jf. kandidatreglen).
Har du tidligere været indskrevet på samme uddannelse?
Har du tidligere været i gang med den uddannelse, du vil søge ind på nu, uden at afslutte den, kan du blive genoptaget eller genindskrevet på uddannelsen.
Bilag til din ansøgning
Find ud af hvilke bilag, der skal vedlægges din ansøgning.
Vil du overflyttes til en uddannelse på UCL?
Du kan søge om at blive overflyttet til en uddannelse på UCL, hvis du går på en tilsvarende uddannelse på en anden uddannelsesinstitution i landet.
Få en standby-plads
En standby-plads er en særlig ventelisteplads. Du kan få en standby-plads til en studieplads det år, du har søgt, eller til næste gang uddannelsen starter op.
Trin 3
Søg ind, inden ansøgningsfristen overskrides
Optagelse.dk åbner 1. februar. Det er på denne hjemmeside, du skal udfylde og underskrive din ansøgning inden nedenstående frister. Du skal bruge dit NemID/MitID for at ansøge, og det er dit ansvar, at ansøgningen er udfyldt korrekt og at alle relevante bilag er uploadet.
15. marts kl. 12.00
Ansøgningsfrist for kvote 2. Din ansøgning skal være udfyldt og underskrevet med NemID/MitID på optagelse.dk inden den 15. marts kl. 12.00, hvis du ønsker at søge optagelse gennem kvote 2. Dette gælder også, selvom du er i gang med supplering af fag og mangler at indsende dokumentation for dette. Dette gælder også for årets studenter, som ønsker at søge i kvote 2.
5. juli kl. 12.00
Ansøgningsfrist for kvote 1 samt frist for upload af dokumentation for din adgangsgivende eksamen og/eller fag på optagelse.dk. Din ansøgning skal være udfyldt og underskrevet med NemID/MitID på optagelse.dk inden den 5. juli kl. 12.00, hvis du ønsker at søge optagelse gennem kvote 1.
Hvordan søger jeg uden NemID/MitID?
Har du ikke et dansk cpr-nummer, så har du heller ikke NemID/MitID, men du kan stadig søge ind gennem optagelse.dk. Du skal godkende ansøgningen på optagelse.dk og derefter skal du printe, underskrive og indsende en underskriftsside til hver af de uddannelser, du søger ind på. Underskriftssiderne må ikke uploades som bilag via optagelse.dk, i stedet skal du scanne dem ind og maile dem til optagelse@ucl.dk, inden den 15. marts kl. 12.00.
Trin 4
Hvor kan jeg følge min ansøgning?
Når du har indsendt din ansøgning, kan du herefter følge den på nemStudie. Når vi har fået din ansøgning fra optagelse.dk, vil du modtage en velkomstmail. Herfra kan du tilgå NemStudie og følge din ansøgning. Bemærk, at velkomstmailen samt andre beskeder fra NemStudie kan risikere at ende i dit spamfilter, så tjek dette jævnligt.
Det er dit eget ansvar som ansøger at holde dig orienteret på NemStudie samt at forholde dig til de beskeder, som vi sender til dig gennem NemStudie. Når der er nyt til dig på NemStudie, vil du modtage en notifikationsmail på den e-mailadresse, du har oplyst, da du søgte ind på optagelse.dk. Tjek jævnligt dit spamfilter. Det er vigtigt, du jævnligt tjekker NemStudie, da det er her, vi kontakter dig, hvis vi har spørgsmål, eller mangler dokumentation ift. din ansøgning.
Hvornår får jeg svar på min ansøgning?
Du får svar på din ansøgning den 28. juli. Dog sendes svaret fredagen før, hvis den 28. juli er en lørdag eller søndag. Hvis du er tilbudt optagelse på UCL, giver vi dig svar på NemStudie. Hvis du får afslag på alle dine ansøgninger, får du svar fra optagelse.dk i Digital Post.
Husk at takke JA eller NEJ til din studieplads
Bemærk: Du skal sige ja eller nej til din studieplads, inden for en fastsat frist, ellers bortfalder studiepladsen automatisk.
Fristen for at svare, vil fremgå på nemStudie. Husk at, du også skal sige ja eller nej, hvis du får tilbudt en standby-plads.
Lovgrundlag
Du kan læse mere om reglerne for optagelse på UCL's uddannelser i bekendtgørelsen om adgang til erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser.
Merit
Har du tidligere bestået uddannelsesdele, kan det betyde, at du er omfattet obligatorisk merit og derfor skal springe moduler/semestre over.
Ny studerende hos UCL?
Så kan du allerede nu tyvstarte og læse mere om studiestart, praktik og meget andet på mitucl.dk
Ledige studiepladser
Kom du ikke ind på den uddannelse du ønskede? Måske kan du blive inspireret af nogle af de uddannelser hvor vi har ledige studiepladser.
Vejledning om optagelse
Spørgsmål om
- Adgangskrav
- Ansøgningsprocedure
- Optagelse
Tlf: 63 18 33 33 eller mail optagelse@ucl.dk
- Mandag og onsdag kl. 13-15
- Torsdag kl. 10-12