UCL styrker samarbejdet med Life Science-branchen
Målt på antal beskæftige nærmer den fynske life science og biotech-branche sig robotbranchen. Et nyt samarbejde mellem UCL og PentaBase, en af Fyns førende life science-virksomheder, skal være med til at sikre kompetent arbejdskraft i fremtiden.
I øjeblikket er der mere end 3000 job i de odenseanske biotech- og life science-virksomheder. De er blandt andet med til at skabe løsninger, som hjælper patienter verden over med at leve bedre og længere med fx kroniske sygdomme.
Vækstudsigten i den fynske del af branchen er positiv. Det betyder, at der de kommende år bliver brug for yderligere arbejdskraft med kompetencer til fx at udvikle, teste og producere nye lægemidler og analysemetoder til sundhedsvæsenet.
Det skal et nyt samarbejde mellem life science-virksomheden PentaBase og UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskoles bioanalytikeruddannelse være med til at løse.
- Vi har indgået en aftale, som betyder at Pentabase på sigt har 8 praktikpladser om året til vores studerende, siger Brit Naldahl Pourroy, der er uddannelsesleder ved UCL’s bioanalytikeruddannelse.
- Det er et interessant samarbejde for os, fordi vi har en life science-branche på Fyn, der er i vækst, og som kan se, at vores studerende har nogle af de kompetencer, virksomhederne efterspørger, siger hun.
- Typisk uddanner vi medarbejdere til hospitalsverdenen. Men det nye samarbejde er også interessant, fordi nogle af vores nuværende og kommende studerende drømmer om at arbejde med udvikling og produktion i life science-branchen, siger uddannelseslederen.
PentaBase: UCL kan levere eftertragtet arbejdskraft
PentaBase har specialiseret sig i DNA-teknologi og genetisk analyse. Virksomheden er bl.a. i gang med udviklingen af en teknologi, der gør behandlingen af kræftpatienter mere personlig og succesfuld.
Det kræver kvalificeret arbejdskraft. Og derfor er praktikaftalen med UCL interessant for PentaBase.
- PentaBase samarbejder med UCL om at tilbyde praktikpladser til bioanalytikerstuderende for at fremme uddannelsen af fremtidens fagfolk, siger Ulf Bech Christensen, der er CEO hos PentaBase.
- Praktikken spiller en central rolle i at styrke forbindelsen mellem den private og offentlige sektor. Det er noget, vi ser som essentielt for at skabe en platform, hvor vi kan tiltrække og støtte de rette talenter. Gennem dette samarbejde ønsker vi at bidrage aktivt til udviklingen af dygtige bioanalytikere, der kan gøre en forskel, siger han.
- På længere sigt handler det også om, at PentaBase ønsker at styrke sin rolle inden for den fynske life science-branche. Vi ser et stigende behov for bioanalytikere og andre specialister i fremtiden. Både hos PentaBase og i branchen generelt, siger Ulf Bech Christensen.
- Ved at skabe stærke og varige forbindelser med uddannelsesinstitutioner som UCL, sikrer vi, at vi sammen kan forberede os på fremtidens udfordringer og muligheder, mens vi understøtter væksten og udviklingen af dygtige talenter, siger han.
UCL: Vi skal tilfredsstille kompetencebehov
Der er flere grunde til, at en af de UCL-uddannelser, der typisk uddanner til det offentlige hospitalsvæsen, nu indgår et samarbejde om praktikpladser med en privat virksomhed.
- Som uddannelsesinstitution har vi en pligt til at prøve at tilfredsstille de kompetencebehov, der er i vores geografiske område, siger Kim Bøg-Jensen, der er direktør for UCL’s sundhedsområde.
- Når Odense er stærke inden for robot- og life science-branchen, så skal vi som uddannelsesinstitution lægge os i slipstrømmen af det og uddanne de dimittender, der efterspørges, siger han.
- På den anden side har vi som professionshøjskole også den udfordring, at mange unge tror, at man med en professionsuddannelse uddanner sig ind i meget faste job. Det her samarbejde er med til at vise, at sådan er verden ikke. Man er ikke så fastlåst på jobmuligheder, som mange måske kan have indtryk af, siger Kim Bøg-Jensen.
Allerede fra dette efterår og foråret 2025 har PentaBase bioanalytikerstuderende i praktikforløb.