UCL samarbejder om klimaviden til morgendagens grønne madhåndværkere
GastroLabCollege-netværket udvider samarbejdet om undervisning af elever i klimavenlig gastronomi
UCL og de øvrige partnere i GastroLabCollege-netværket har modtaget 7 mio. kr. af VILLUM FONDEN til fortsat at udvikle de fødevarefaglige erhvervsuddannelser i en grønnere retning. Det skal ske i et samarbejde med nordjyske TechCollege som projektejer, UCL som didaktisk og gastrofysisk partner og - som noget nyt - grønne aktører fra hotel- og restaurationsbranchen med et formål om at gøre eleverne til grønne frontløbere i gastronomi.
Det nye projekt, der bærer titlen GastroLabCollege – Grønnere madhåndværkere, bygger videre på netværket GastroLabCollege, hvor UCL og en række uddannelsesinstitutioner har udviklet klimaundervisning i såkaldte gastrolaboratorier, som er en kombination af et laboratorium og et professionelt køkken. Siden 2022 har netværket opbygget en betydelig faglig og fagdidaktisk kapacitet indenfor klimaundervisning på fødevarefaglige erhvervsuddannelser. For eleverne betyder det, at de har kunnet engagere sig i undersøgende undervisning om klimavenlig mad og gastronomi, og dette fokus skal nu udvides til også at involvere restauranter og andre i fødevarebranchen.
”Vores ambition er at udvide vores samarbejde med fødevarebranchen og gøre klimaundervisningen endnu mere praksisnær og tværfaglig. Det skal eleverne opleve både på skolen og på deres praktikpladser,” siger Simon Sørensen, kokkefaglærer og projektleder ved TechCollege.
UCL bidrager bl.a. med gastrofysisk og didaktisk viden til at understøtte udviklingen af god undervisning, supplerer Morten Christensen, som er gastrofysiker og lektor i naturfag ved UCL.
Nyeste viden om klimavenlig mad
Projektdeltagerne kommer fra TechCollege, Hotel- og Restaurantskolen, ZBC - Zealand Business College, Kold College, Hansenberg, Aarhus Tech samt Naturvidenskabernes Hus, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, Praxis Forlag A/S, samt restauranterne Alimentum og AKKC by MEST. På sigt vil flere grønne aktører blive en del af netværket.
Projektets mål er at implementere undervisningsforløb og workshops om bæredygtighed i uddannelsen af gastronom- og ernæringsassistentelever, så eleverne bliver i stand til at gå forrest i den grønne omstilling på fødevareområdet.
I undervisningen på de involverede erhvervsskoler og i de tilknyttede virksomheder vil den nyeste viden og erfaring om klimavenlig mad blive inddraget. Desuden skal projektdeltagerne undervise på en måde, der motiverer eleverne til at tænke og handle bæredygtigt både i uddannelse og profession.
I projektperioden, som varer fra 1. april 2025 til 1. april 2029, vil GastroLabCollege – Grønnere madhåndværkere konkret levere:
- Otte til ti tværfaglige kompetenceløftsaktiviteter for 14-16 fag- og naturfagslærere
- Otte handlingsorienterede undervisningsforløb
- Udvikling af lokale, grønne partnerskaber med fødevarebranchen
- 24-30 grønne elevambassadører per år
- Videndeling gennem indsatsen "Tour de grønne madhåndværkere"
Alt udviklet materiale gøres frit tilgængeligt via www.smagforlivet.dk/gastrolabcollege.

Materialer til klimaundervisning
Find de materialer til klimaundervisning, som GastroLabCollege allerede nu har udviklet, på smagforlivet.dk/gastrolabcollege