UCL har valgt kunst til den nye campus i Svendborg

Det bliver kunstneren Karl Troels Sandegård, som med værket ’Ringe i vandet’ skal berige UCL’s nye campus på Svendborg Havn.

Dato: 25.10.2024 - Forfatter: Kasper Duus

UCL har nu valgt kunst til den kommende campusbygning på Nordre Kaj i Svendborg, som planmæssigt skal stå færdig i sommeren 2026.

Valget er truffet på baggrund af en proces, hvor tre kunstnere har været inviteret til en skitsekonkurrence. Blandt de tre forslag har et internt kunstudvalg på UCL med direktør Charlotte Høy Worm i spidsen valgt Karl Troels Sandegårds forslag.

- Jeg er meget begejstret for det kunstneriske udtryk, vi har valgt. Karl Troels Sandegårds kommende værk “Ringe i vandet” knytter smukt an til havnen, og samtidigt er det for mig et fint billede på, at de studerende skal kunne gro og udvikle sig på campus. Dernæst vil kunstens placering på campus komme til at virke som en fremkaldervæske for bygningens arkitektur, siger Charlotte Høy Worm.

Ringe i vandet

Sandegårds værk vil bestå af i alt 10 sfærer, som vil blive hængt op i det store atrium, hvor der er trapper, der forbinder de forskellige etager. Sfærerne formes på baggrund af 3D-scanninger af dråber, der rammer en vandoverflade, og vil være udført i akrylplader med blåligvæske indeni og være ophængt med stålwirer.

Foreløbig visualisering lavet af Karl Troels Sandegård
Foreløbig visualisering lavet af Karl Troels Sandegård.

Sfærerne vil være mellem 1 og 2,20 meter i diameter og have monteret LED-lys i rammerne, så kunstværket også vil kunne ses i mørke. Hver sfære vil veje mellem 100 og 650 kg.

Byggeriet går snart i gang

I november 2024 får UCL brugsretten over grunden på Nordre Kaj og etablerer dermed officielt byggepladsen, hvor den nye bygning skal opføres. Planen er, at første spadestik skal tages ved et arrangement i løbet af november.

Foreløbig visualisering lavet af Karl Troels Sandegård.
Foreløbig visualisering lavet af Karl Troels Sandegård.

Opsætningen af kunstværket vil først ske i den sidste del af bygningsprocessen, når bygningen er tæt på at være helt færdig.

Medlemmer af kunstudvalget:

  • Charlotte Høy Worm, direktør for Pædagogik og Samfund, UCL
  • Simon Frejvald Andersen, leder, filmproduktionslederuddannelsen, UCL
  • Poul Erik Madsen, bestyrelsesformand, UCL
  • Knud Erik Christensen, lektor, læreruddannelsen, UCL
  • Hjørdis Brandrup Kortbek, lektor, pædagoguddannelsen, UCL
  • Lene Moestrup, lektor, sygeplejerskeuddannelsen, UCL
  • Pernille Svendsen, associeret Partner, Arkitekt MAA, Akitema
  • Lars Møller Witt, galleriejer, Galerie MøllerWitt

Kunstudvalget har fået kunstfaglig bistand fra Statens Kunstfonds kunstkonsulenter Misja Thirslund Krenchel og Lone Schubert.