UCL får ny uddannelse i cybersikkerhed
Den nye uddannelse skal være med til at afhjælpe den markant øgede efterspørgsel på kompetencer inden for cybersikkerhed og -forsvar i de kommende år.
I 2026 kan UCL byde de første studerende velkommen på en 3,5-årig professionsbacheloruddannelse i cybersikkerhed. Og behovet for de kommende it-specialister er større end nogensinde.
- Vi er rigtig glade for at få lov til at udbyde professionsbacheloruddannelsen i Cybersikkerhed. Der er både stor efterspørgsel i erhvervslivet og stigende interesse blandt de studerende, og vi ser det som en vigtig samfundsopgave at uddanne dygtige specialister på området, siger uddannelseschef Dorthe Skriver Bonderup.
- Vi er samtidig glade for, at vi med den nye uddannelse kan fastholde og videreføre vores stærke faglige miljø inden for IT-sikkerhed. Timingen er rigtig god, da vores nuværende top up-uddannelse lukker fra 2028, og den nye professionsbachelor gør det muligt at bevare både undervisningskompetencer og viden i huset.
It-specialister skal beskytte både private virksomheder og offentlige organisationer
I en rapport fra Deloitte fra 2024 anslås det, at Danmark kommer til at mangle op til 20.000 fuldtidsansatte med kompetencer inden for cybersikkerhed i 2030.
- Danmark er et af verdens mest digitale samfund – og det gør os også sårbare. Derfor er der et reelt behov for flere dygtige dimittender med kompetencer inden for området, siger Dorthe Skriver Bonderup.
Med den nye uddannelse får vi specialister, der netop er klædt på til at beskytte kritisk infrastruktur og tackle fremtidens cybertrusler som fx DDoS- og ransomware-angreb.
I forbindelse med ansøgningen om at få uddannelsen til Odense har UCL været ude og undersøge behovet blandt virksomhederne. Og erhvervslivet i UCL’s dækningsområde er mere end klar til at tage imod dimittender med både de tekniske og forretningsmæssige kompetencer inden for cybersikkerhed.
I UCL's behovsanalyse angiver 83% af respondenterne, at der er udfordringer med at rekruttere medarbejdere med styr på digitalt forsvar.
Om uddannelsen
Uddannelsen i cybersikkerhed kvalificerer de studerende til at arbejde med både tekniske, forretnings- og udviklingsmæssige aspekter af cybersikkerhed i både den offentlige og private sektor.
Som færdiguddannet professionsbachelor i cybersikkerhed kan man bl.a. få ansvar for analyse af trusselsbilledet, udvikling af sikkerhedsstrategier og sårbarhedsvurderinger.
Fakta
- Første hold starter i sommeren 2026
- Uddannelsen bliver udbudt i Odense
- Der er praktik på uddannelsen
- Mulighed for at afslutte uddannelsen efter 2 år og dermed få en erhvervsakademiuddannelse i operationel cybersikkerhed.