Nanna vil gøre plantebaserede drikke rigere på protein

Med en bevilling på 2,8 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond vil adjunkt Nanna Duerlund Christensen undersøge, hvordan man kan forbedre proteinindholdet i plantebaserede drikke.

Dato: 18.12.2024 - Forfatter: Nadia Arp

Sojadrik og havremælk og andre plantebaserede drikke finder oftere vej til danskernes indkøbskurv end tidligere.

Alternativer til animalske produkter er vigtige, hvis vi vil støtte op om en mere bæredygtig verden. Men i dag får vi ikke udnyttet råvarerne som fx havre godt nok, når vi laver de populære drikke.

Det vil adjunkt Nanna Duerlund Christensen fra UCL nu finde en løsning på. Hun har netop fået bevilget 2,8 millioner af Danmarks Frie Forskningsfond til hendes ph.d-projekt.

- Der er et meget højt indhold af protein i de planter, der bruges til plantedrikke. Men i den produktion vi har i dag, udnytter man ikke proteinet godt nok. Det skyldes, at planteprotein ikke er vandopløselig, så størstedelen af proteinet ryger fra som et uudnyttet restprodukt.

- Med projektet vil jeg undersøge, hvordan man kan forbedre vandopløseligheden af proteinet i havre, så vi kan få et bedre slutprodukt rent ernæringsmæssigt, siger Nanna Duerlund Christensen.

En mere naturlig produktion

En god og vigtig sidegevinst ved projektet kan blive, at der findes en mere naturlig forarbejdningsproces til produktion af plantedrikke.

- Mange plantebaserede drikke er i dag ultraforarbejdede, så processerne kan sagtens blive langt mere bæredygtige end de er nu.

- Vi vil gerne finde frem til en mere naturlig forarbejdning, hvor vi ved at fremme vandopløseligheden i havreproteinet kommer til at stå med et markant mindre relevant restprodukt. Og det restprodukt der kommer, vil vi på sigt også gerne prøve at udnytte bedst muligt, siger Nanna Duerlund Christensen.

Første bevilling til ”Forskeruddannelse udenfor universiteterne”

Danmarks Frie Forskningsfond har uddelt i alt 22,8 millioner kroner til otte kommende ph.d.-studerende, hvoraf Nanna Duerlund Christensen fra Anvendt Erhvervsforskning på UCL er den ene.

Stipendiatmodtagerne skal lave deres ph.d. på en anden offentlig forskningsinstitution end de danske universiteter, og det er første gang UCL modtager denne type bevilling.

- Jeg er rigtig glad for, at UCL for første gang har fået midler fra virkemidlet ”Forskeruddannelse udenfor universiteterne”, og det er første gang afdeling for Anvendt Erhvervsforskning har fået en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond. Det er så flot gået af Nanna Duerlund Christensen, siger Gry Høngsmark Knudsen Forskningschef på UCL.

Nanna Duerlund Christensen starter op på projektet i maj 2025. Projektet bliver til i samarbejde med Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.