Millionprojekt skal styrke børn og unge med fysiske funktionsnedsættelser

Novo Nordisk Fonden har bevilget 2,6 mio. kr. til FRAME-EX, et projekt der med specialdesignede trehjulede løbecykler (Frame Runnere) skal forbedre livskvaliteten for børn og unge med fysiske funktionsnedsættelser. Bag projektet står UCL, FIIBL, OUH og Parasport Danmark med stærke samarbejdspartnere.

Dato: 18.12.2024 - Forfatter: Carsten Pico

Børn og unge med fysiske funktionsnedsættelser er mindre fysisk aktive og deltager i færre sociale fællesskaber, hvilket påvirker deres sundhed og livskvalitet negativt.

FRAME-EX-projektet sigter mod at ændre dette ved at gøre Frame Runners tilgængelige for flere børn og unge.

Den specialdesignede løbecykel giver børn og unge med betydelige fysiske begrænsninger, såsom cerebral parese (tidligere kendt som spastiske lammelser) og andre funktionsnedsættelser, mulighed for at opleve glæden ved selvstændig bevægelse.

- Det kræver samarbejde på tværs af institutioner, sektorer og familier at udvikle og teste holdbare løsninger, der styrker mulighederne for deltagelse i bevægelsesfællesskaber. Det støttes klart af ny viden på området, siger projektleder og forsker Camilla Marie Larsen fra UCL.

Projektet har også tidligere på året modtaget betydelig støtte fra Elsass Fonden.

- Med bevillingen fra Novo Nordisk Fonden kan vi nu forske i, hvordan Frame Running-aktiviteter i foreningsregi styrker fysisk funktion, trivsel og livskvalitet og bidrager til øget aktivitet i hverdagslivet hos børn og unge med funktionsnedsættelser, herunder cerebral parese, siger Camilla Marie Larsen.

- Vi vil også undersøge, hvordan samarbejde mellem kommuner, klubber, skoler og familier kan fremme børn og unges deltagelse i bevægelsesfællesskaber med fokus på Frame Running-aktiviteter, siger hun.

Frame Runneren giver følelsen af at kunne selv

Parasport Danmark, som organiserer idræt for mennesker med funktionsnedsættelser, er en vigtig samarbejdspartner i projektet og ser store perspektiver i FRAME EX-projektet.

- Vi ser Frame Runneren som en gamechanger i forhold til at fremme deltagelse. Det betyder, at børn og unge, der ellers ville være begrænset i deres fysiske aktiviteter, har en mulighed for at være fysisk aktive. Herunder deltage i idrætsaktiviteter, siger Søren Jul Kristensen, der er udviklingschef hos Parasport Danmark.

- Så umiddelbart er vores oplevelse at brugen af Frame Runneren både kan styrke børnene og de unges funktionsniveau og deres inklusion i aktive fællesskaber. Så det er virkelig spændende, at forskningsdelen af FRAME-EX kan sætte lys på potentialet, fortsætter Søren Jul Kristensen.

Samarbejde gør det muligt at nå flere børn og unge

- Det brede samarbejde gør det muligt at nå ud til flere børn og unge, forældre, foreninger, skoler og praksis m.fl. og introducere FRAME-EX som aktivitets- og idrætstilbud, siger Jens Molin Højberg, assisterende projektleder fra Parasport Frederiksberg.

- Det giver os en unik mulighed for at finde løsninger, der gør en forskel. Vi kan lære af hinanden og sammen finde de bedste måder at integrere Frame Running-aktiviteter i både skoletilbud og i foreningslivet, tilføjer han.

Fakta om FRAME-EX-projektet

FRAME-EX-projektet er et samarbejde mellem Parasport Denmark, Parasport Frederiksberg, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole (UCL), Forsknings- og Implementeringscenter for Idræt, Bevægelse og Læring (FIIBL) – et partnerskab mellem UCL, UC SYD og SDU – samt Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet (SDU), Ortopædkirurgisk Forskningsenhed ved Odense Universitetshospital (OUH) og Tværsektorielt Forskningscenter i Region Syddanmark.

Projektet samarbejder også med Kolding, Randers, Odense og Frederiksberg kommuner samt deres lokale atletik- og parasportforeninger (Kolding KFUM Atletik og Motion, Randers Freja Atletik, Odense Atletik/OGF, Parasport Frederiksberg). Desuden samarbejdes med internationale partnere fra Lunds Universitet og Karolinska Universitet.

Ud over midlerne fra Novo Nordisk Fonden har FRAME-EX tidligere modtaget støtte fra Elsass Fonden, UCL´s Tværgående Forskningspulje og Danske Fysioterapeuters Solidaritetsfond. Projektet løber frem til medio 2028.