Campus Jelling bliver UNESCO verdensmålsskole
Lærer- og pædagoguddannelserne i Jelling har netop modtaget positivt svar og kan nu kalde sig UNESCO verdensmålsskole.
De 800 lærer- og pædagogstuderende på UCL’s campus i Jelling kan nu sige, at de går på en UNESCO verdensmålsskole. Der er nemlig kommet positivt svar på UCL’s ansøgning, og dermed får campus et synligt bevis på, at bæredygtighed og globalt borgerskab er centrale værdier på uddannelserne i Jelling.
– Jeg er stolt over, at campus i Jelling nu kan kalde sig UNESCO verdensmålsskole og fremover vil arbejde endnu mere systematisk med bæredygtig udvikling og globalt borgerskab i undervisningen. Grøn omstilling og diversitet er vigtige værdier og indsatser, som vi hele tiden arbejder med, og Jelling går forrest og giver inspiration til, hvordan vi i hele UCL flytter os på denne dagsorden, siger rektor Jens Mejer Pedersen.
Bæredygtighed er i fokus
Studerende i Jelling møder bæredygtighed meget konkret i campusmiljøet. Kantinen er 80 % økologisk, og man arbejder med affaldssortering og genanvendelse af materialer og inventar, og de studerende bliver inddraget og medskabende igennem forskellige bæredygtighedsprojekter. De arbejder frivilligt i campushaver, hvor de dyrker og passer grøntsager.
– Vi er utrolig stolte og glade over, at vi har fået denne anerkendelse af vores arbejde med blandt andet bæredygtig udvikling. Vi glæder os til et endnu tættere samarbejde med UNESCO, siger Annette Falk, som er uddannelseschef for lærer- og pædagoguddannelserne i Jelling.
Formidling af kulturarv og FN’s verdensmål
Campus Jelling er nabo til det historiske Jelling-monumentet, som er optaget på UNESCOs verdensarvsliste, og til to andre verdensmålsskoler og tætte samarbejdspartnere i Bredagerskolen og Jelling Friskole. Der er allerede etableret lokalt UNESCO-samarbejde med nærområdet: Jelling Kirke, Kongernes Jelling og Vejle Kommune, hvor UCL er indskrevet som interessent, og uddannelserne indgår blandt andet i et uddannelsesstrategisk samarbejde med Vejle Kommune med FN's verdensmål som ramme. Campus huser også HistorieLab – Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling. Her møder og deltager de studerende på uddannelserne i forskningsprogrammer med udgangspunkt i verdensmålene. Som et nyt tiltag på campus slog man i 2020 for første gang dørene op for en årlig international sommerskole med fokus på kulturarv, national identitet og turisme.