29 SOSU-assistenter uddanner sig til sygeplejersker med fuld løn

En ny sygeplejerskeuddannelse målrettet SOSU-assistenter er med til at give flere muligheden for at uddanne sig til sygeplejerske, mener Kim Bøg-Jensen, der er direktør for Området Sundhed hos UCL.

Dato: 04.09.2024 - Forfatter: Carsten Pico

- Jeg er 41 år og har 3 børn. Dem kunne jeg ikke forsørge, hvis jeg skulle tage en almindelig uddannelse på SU, siger Sabrina Juliane Lillie.

- Så jeg havde ikke valgt at uddanne mig til sygeplejerske, hvis den her mulighed ikke var kommet, siger Sabrina, der har arbejdet som SOSU-assistent i 8 år.

Hun er netop begyndt på et nyt, særligt tilrettelagt uddannelsesforløb sammen med 28 andre SOSU-assistenter.

Under de 4½ års uddannelse får de nye studerende fuld løn, da de fortsætter med at have fast tilknytning til deres nuværende arbejdsplads under uddannelsen.

De studerende skal være to dage om ugen på Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle, og den resterende tid er de på den afdeling, de kommer fra.

- Det er en god deal, at jeg kan fortsætte med at arbejde på min afdeling, og at afdelingen kan beholde mig, mens jeg uddanner mig, siger Tanja Juul Rasmussen, der også er studerende på den nye uddannelse.

Giver mulighed for at flere kan uddanne sig

Det nye uddannelsestilbud for social- og sundhedsassistenter sker i tæt samarbejde mellem UCL og Psykiatrien i Region Syddanmark.

Det er en måde at sikre de rette kompetencer på afdelingerne, og imødekomme udfordringerne med mangel på sygeplejersker, siger Anne Mette Vind, sygeplejefaglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark. 

- Det er til gavn for patienter, pårørende og medarbejdere, at vores dygtige social- og sundhedsassistenter får denne mulighed. Derfor er vi rigtig glade for samarbejdet med UCL, siger Anne Mette Vind.

Der er perspektiver i at tilbyde denne form for uddannelse, mener Kim Bøg-Jensen, der er direktør for Området Sundhed hos UCL.

- I en tid hvor vi mangler sygeplejersker, så giver det rigtig god mening at skabe de rette forudsætninger for, at flere kan uddanne sig. Det her er en visionær måde at tænke deltidsuddannelse på, siger Kim Bøg-Jensen.

Ny studerende: Vi får lov til flere ting

Efter hhv 4 og 8 år på arbejdsmarkedet som SOSU-assistenter er det naturligvis en omvæltning for Tanja og Sabrina igen at skulle på skolebænken. Men efter første dag på det nye studie, er optimismen stor.

- Jeg forventer at få en masse god viden. Den kan jeg bruge til at bygge videre på den mega gode viden, jeg allerede har med min baggrund som SOSU-assistent. Og så kan jeg få lov at gøre flere ting som sygeplejerske, end jeg må i dag som SOSU-assistent, siger Tanja Juul Rasmussen.

Både Tanja og Sabrina glæder sig til at uddanne sig sammen med andre erfarne SOSU-assistenter.

- Vi har allerede et fælles sprog og forståelse for mange ting. Så jeg tror, det er en fordel, at ingen af os er grønne, men at vi allerede kommer med en god, faglig baggrund fra første dag, siger Sabrina Juliane Lillie.