Events

LEARNFOOD events

Find de kommende LEARNFOOD events på denne side.

Her kan du finde en oversigt over kommende events i forbindelse med LEARNFOOD

2024:

Måltider i andre nordiske lande
22. oktober - 13:30-14:30
Online
Tilmelding åbner i august.

2025:

Det danske måltidssystem II
12.-14. maj
Fysisk.
I forbindelse med det fysiske seminar, gennemføres der et webinar, hvor du har mulighed for at lytte med på Keynote-oplæg og deltage i videndeling.
Tilmeldingen åbner i oktober 2024

Find tidligere events

Herunder vil du finde præsentationer fra oplæg, der blev præsenteret på netværksseminaret på Universitetet i Agder fra 6.-8. maj 2024.

Med støtte fra Nordplus Horisontal mødtes fire repræsentanter fra Norge, Sverige og Danmark – denne gang i Kristiansand. Der er oplæg med status for skolemad i henholdsvis Norge, Sverige og Danmark.

Du kan frit downloade præsentationerne via links herunder. For mere information vil vi anbefale forsknings antologien ’Læring gennem mad og måltider i grundskolen – teori og praksis fra Norge, Sverige og Danmark’ (2023).

Netværksmøde 6.-8. maj 2024 (LEARNFOOD II)

I maj 2024 var det dags för det andra nätverksmötet för LEARNFOOD II. Denna gång i ett soligt Kristiansand där Norge och Universitetet i Agder var värdar.

Det första studiebesöket gjordes på skolan Oasen där vi fick höra om deras arbete med elevföretag och hur grisar, höns och gårdar integreras i undervisningen.

Vid det andra besöket fick vi följa elevens väg och få en inblick i undervisningen i mat och hälsa på Geitmyra Matkultursenter. Där testades vi med både nya övningar och matlagning.

Dessutom blev det radiointervju på NRK, strukturerat erfarenhetsutbyte mellan alla deltagare, nya lärdomar och givande diskussioner!

Länk till radiointervju: Sørlandssendinga - Distriktsprogram - Sørlandet - NRK Radio  (Välj "tidspunkter" och scrolla ner till 01:51:24, klicka på "Frokost och skoleprestasjoner")
Länk till UiA artikel: Lite mat gir lite læring - UiA

Status: Skolemad i Norge

Her finder du oplæg og præsentationer fra seminaret af Professor, Frøydis Nordgård Vik og Phd. Tormod Bjørkkjær fra Universitetet i Agder, Kristianssand.

Status: Skolemad i Norge, forskningsresultater v. Tormod Bjørkkjær

Hvad blev der af skolemaden i Oslo? v. Frøydis Nordgård Vik

Status: Skolemad i Sverige

Her finder du oplæg og præsentationer fra seminaret af LEARNFOOD Projektleder fra RISE, Julia Hansson og Gunilla Martinsson.

Status: Skolemad i Sverige, præsentation - V. Julia Hansson og Gunilla Martinsson

Status: Skolemad i Danmark

Her finder du oplæg og præsentation fra seminaret af LEARNFOOD, lektor Ellen Habekost fra UCL, Jelling.

Madleg og maddannelse - V. Ellen Habekost

’Status Skolemad i Danmark’ maj 2024 giver et overblik over de aktuelle udfordringer og muligheder for en national skolemadsordning i Danmark.

Herunder udfordringer med stigende ulighed blandt børn og unge i skolen. I oplægget er der en parallel til situationen for skolemad i New Zealand gennem de seneste 10 år, hvor en generel liberalisering har åbnet skolerne op som et ’marked’ for en række forskellige aktører.

Dette har undermineret de eksisterende madordninger, der er blevet nedlagt og i stedet kommer elevernes mad fra eksterne leverandører. Disse kan være velgørende organisationer, fast-food producenter, foreninger og sågar bander (Se video på dette link: https://youtu.be/9uHSIy2Vuwc?si=lei-IrFGcjSDv5o8).

I 2022 indførte den Socialdemokratiske regering i New Zealand offentlig skolemad for udvalgte skoler. Ved regeringsskifte til liberal regering i oktober 2023 besluttede regeringen at trække det offentlige tilskud tilbage fra skolerne, hvilket vil betyde at skolemadsprogrammet må lukke igen.

I marts 2024 har skoleledere protesteret over denne beslutning – se mere på dette link: https://www.rnz.co.nz/news/national/511527/school-leaders-unite-to-defend-free-lunches. Status pr. juli 2024 er at skolemadsprogrammet er blevet flyttet fra Ministry of Education og at det er blevet besluttet at en del af eleverne skal overgå til en mindre næringsrig – og billigere - skolemadsordning. Se mere på dette link: https://www.rnz.co.nz/news/national/518227/official-admits-new-school-lunch-model-unlikely-to-be-as-nutritious-due-to-cost

Skolemadshøringen på Christiansborg d. 10. juni i Danmark, dokumenterede at den danske regering har stor interesse i en madordning, hvor et online supermarked  leverer færdige menuer til skolerne – uden at der er køkkener eller køkkenpersonale ansat. Såfremt, dette bliver besluttet vil det formodentlig – på samme måde som i New Zealand – betyde at de eksisterende madordninger på danske skoler bliver nødt til at lukke.

Dermed vil markedet for skolemad i Danmark bliver liberaliseret og hvem som helst kan blive leverandører. Formodentlig vil individuel ’food-on-demand’ bestilt via Smartphone til levering på skolen bliver en del af standardløsningen uden at køkken professionelle eller ansvarlige voksne har mulighed for at følge med i hvad der bliver bestilt og markedsført, f.eks. via influencere.

Om LOMA - En integreret tilgang til skolemad (DK)

LOMA-lokal mad er en integreret tilgang til skolemad, hvor eleverne deltager i planlægning, produktion og servering af måltider til kammeraterne.

Her er dels et generelt oplæg ved Camilla Suna omkring praksis i LOMA-køkkenet og dels et mere praktisk oplæg ved Ditte Godtfredsen, der deler links til konkrete vejledninger i forhold til at organiseret og gennemføre LOMA på en skole.

Hvis du vil vide mere om LOMA-tilgangen kan du gå videre til hjemmesiden på dette link:

https://lomaskole.dk/

Forberedelse af elevernes deltagelse i LOMA-ugen

Inden eleverne skal deltage i deres LOMA-uge modtager elever og forældre en kort orientering om hvad der er mål for ugen og hvad de skal forberede sig på af praktiske forhold (Godtfredsen, Svendborg)

Orienteringsbrev til elever og forældre

Denne beskrivelse er et eksempel på den information som eleverne får fra LOMA-koordinatoren inden de starter på opgaverne i LOMA-ugen (Godtfredsen, 2024)

Orienteringsbrev til elever

Ansvarsopgaver for LOMA-koordinator

Dette er en beskrivelse af de opgaver som en LOMA-koordinator har ansvar for. Ditte Godtfredsen er LOMA-koordinator på Nymarkskolen i Svendborg (Godtfredsen, 2024)

Ansvarsopgaver for LOMA-koordinator

Kalenderoversigt

Denne kalender er et eksempel på, hvordan en LOMA-kalender ser ud i forhold til planlægning, hygiejne-undervisning og selve gennemførelsen i LOMA-ugen. Nymarkskolen er en udskolingsskole for 7.-9. årgang (Godtfredsen, 2024).

Kalenderoversigt LOMA-uge

LOMA-boden - Vagtplan

Dette er et eksempel på vagtskema for LOMA-boden, der er åben i 15 minutter til køb af mellem-måltider formiddag og eftermiddag. I boden bliver der solgt ’sunde snacks’ som f.eks. smoothie, fuldkornsboller og snacks, sødet med dadler.

LOMA-bod, Vagplan

Fordeling af spiseområder

’Spiseoversigt’ er et typisk eksempel på, hvordan de cirka 600 elever fordeler sig på skolens fire spiseområder i forbindelse med frokostmåltidet.

Spiseoversigt

Se eller gense:

Se eller gense webinarene: (I rækkefølge:)

Nya näringsrekommendationer med hållbarhetsperspektiv, Livsmedelsverket

Nordiska näringsrekommendationer i Norge och Danmark, Agder universitet och UCL University College

 

School food for change, WWF

Portabel lärmiljö ,Ett nytt recept för skolmåltiden

Se eller gense webinaret fra december 2022.

Se eller gense webinaret: Måltiden som en del av utbildning för hållbar utveckling i grundskolan! Del:1 (LEARNFOOD 2021)