Generativ AI på UCL

Bliv klogere på, hvad generativ AI er, og hvordan du må anvende det i forbindelse med din efteruddannelse.

Hvad er Generativ AI? 

Generativ AI består af digitale værktøjer og tjenester, der er baseret på kunstig intelligens (AI). Disse værktøjer kan blandt andet skrive tekster, der fremstår, som om de er forfattet af en person. Desuden kan værktøjerne generere tekst om en bred vifte af emner, og det meste af tiden er kvaliteten relativt høj. Disse værktøjer kan være nyttige for dig som studerende, men det er vigtigt at anvende dem på en kritisk og etisk forsvarlig måde. 

Udviklingen inden for AI-værktøjer skrider hurtigt frem, så det er vigtigt, at du jævnligt besøger denne side for at holde dig opdateret om eventuelle ændringer. Denne side er den primære kommunikationskanal for dig som studerende om generativ AI. 

"Introduktion til Generativ AI"

Derfor opfordrer vi til, at du gennemfører læringsobjektet "Introduktion til Generativ AI" for at få en grundlæggende forståelse for teknologierne, hvad de kan, hvad de ikke kan og særligt, hvad skal du passe på med.

Gennemfør læringsobjekt

FAQ om Generativ AI

Som hovedregel er det tilladt at anvende Copilot, ChatGPT og lignende generative AI-teknologier under eksamener, medmindre andet specifikt er oplyst i studieordningen eller prøvebeskrivelsen. Er du usikker på reglerne for en bestemt opgave eller eksamen, bør du kontakte din underviser og/eller vejleder.
Du skal være opmærksom på, at du skal oplyse, at du har brugt generativ AI i din opgave i overensstemmelse med retningslinjerne.

AI retningslinjer for studerende i forbindelse med eksamener og prøver på UCL

Er du i tvivl, bør du rådføre dig med din underviser, vejleder eller oprettte en henvendelse via Serviceportalen 

Opret en henvendelse her

Brug af generativ AI i strid med disse retningslinjer kan blive betragtet som eksamenssnyd. 

Det er tilladt for dig som studerende at anvende Copilot som støtte på studiet. Det kan for eksempel være nyttigt i forbindelse med din læring i forhold til: 

  • Feedback på tekst/sprog
  • Strukturering af ideer eller indhold
  • Sammenfatning af større mængder information

Dog er det et krav, at du bruger værktøjerne bevidst, reflekteret og kritisk, da de er fyldt med fejl og ikke tager højde for kontekst mv. Det kan du lære mere om i: 

UCL bruger Microsoft Copilot som den generative tekst AI/sprogmodel, og det er denne model, du som studerende anbefales at bruge til dit studiearbejde, hvis du gerne vil bruge en sprogmodel. Microsoft Copilot bruger den samme ”motor” som ChatGPT, dvs. at de to teknologier er næsten identiske.  

Men hvorfor fraråder UCL kraftigt brugen af ChatGPT?  
Selvom de deler samme teknologiske ’motor’, er der stor forskel på, hvordan Microsoft og OpenAI (som står bag ChatGPT) håndterer persondata og overholder Persondataforordningen. Standardindstillingen hos OpenAI er, at alle ’samtaler’ gemmes på deres servere og indgår i datagrundlaget for træning af fremtidige sprogmodeller.  

Microsoft Copilot, er ud fra vores vurdering den tilgængelige sprogmodel, der tilbyder den bedste sikkerhed og håndtering af persondata. Når du er logget ind, gemmes dine samtaler ikke, og de vil heller ikke blive brugt til at træne fremtidige sprogmodeller.  

Hvordan tilgår jeg Copilot?

Når du anvender Copilot, skal du logge på med dit UCL Microsoft-login.  

Læs mere om Microsoft-login 

På Serviceportalen kan du finde relevante vejledninger omkring, hvordan du tilgår Copilot.  

Microsoft Copilot - Oversigt over vejledninger 

Erfaringer med generative AI værktøjer

Vi vil meget gerne høre fra dig som studerende, da du bedst ved, hvilket behov du har, og hvordan du bruger generative AI-værktøjer i praksis.  

Derfor vil vi gerne høre fra dig, hvis du har erfaringer, som du vil dele.

Du kan vælge at være anonym, og vi anbefaler, at du kun navngiver andre studerende, hvis de har givet deres accept. Vi vil dog gerne have muligheden for at følge op, så vi opfordrer til, at du angiver navn og kontaktoplysninger. 

Udfyld formular

Generelle kommentarer ift. generativ AI

Er der noget, som du synes, der mangler på denne side, eller har du andre kommentarer i forhold til generativ AI, så kan du oprette en henvendelse via Serviceportalen. 

Opret en henvendelse her