Sandra og to medstuderende har testet 1000 personer i corona-testcenter
3 bioanalytikerstuderende fra UCL har under deres praktik haft en væsentlig rolle på et nyoprettet corona-testcenter i Odense. De har været en del af et hold, der dagligt har testet 2-300 odenseanere.
- Det har været spændende at være en del af corona-testcentret, som er meget relevant lige nu. Det er meget motiverende, når man kan se, man hjælper andre mennesker, siger Sandra Ekelund Simonsen, der er bioanalytikerstuderende på UCL i Odense.
- Jeg har været med til at teste mere end 100 mennesker om dagen i to uger. Der er rigtig mange, der siger ”tak for jeres indsats”. Folks reaktioner har været meget overvældende. Men vi gør jo bare vores job, siger hun.
I testcentret kan borgere blive testet for, om de er smittet, og inden længe også om de har været smittet med corona-virus. Det er især medarbejdere fra sundheds- og ældresektoren samt pårørende til sårbare personer, der bliver testet. Derudover bliver et repræsentativt udsnit af odenseanerne også inviteret til at få taget en test.
- Der kommer borgere hele tiden, så vi er virkelig blevet kastet ud i det. Vi har fået meget ansvar, og det har udviklet os, siger Sandra.
Corona-testcentre skal teste 20.000 personer om dagen
Testcentret i Odense er et af flere centre i Danmark. Målet er, at der på landsplan kan tages 20.000 test dagligt. Testcentrene er et afgørende element i den smitteovervågning i samfundet, som er nødvendig for, at man kan åbne Danmark kontrolleret og gradvist op.
Sandra og to af hendes medstuderende fra Bioanalytikeruddannelsen i Odense har allerede været med til at teste mere end 1000 odenseanere.
- Vi arbejder sammen to og to. Den ene af os poder borgerens mandler og bagvæggen bag mundhulen med en vatpind. Den anden gør vatpind og mundspatel klar til kollegaen og modtager også vatpinden, efter borgeren er podet, hvorefter vatpinden med spytprøven kan knækkes i et testrør.
- Herefter sættes en QR-kode på testrøret, som kan kobles med CPR-nummer. Alle prøverne bliver sendt videre til Statens Serum Institut, som giver svar til borgeren inden for 72 timer.
- Pludselig er det alvor, når vi er del af sådan et stort setup, siger hun.
Sandra drømmer om at arbejde i et laboratorie
Inden Sandra og hendes medstuderende begyndte arbejdet i corona-testcentret var de igennem en oplæring i podning og alle praktiske ting omkring testen.
- Vi har været med til at ordne alt det praktiske med at gøre depoter klar og stille arbejdsstationer op. Det har været spændende at være med fra start, og så har det været fedt at få så meget ansvar og få lov at hjælpe på et tidspunkt, hvor der virkelig har været brug for det, siger Sandra.
I alt har Sandra været igennem 6 praktikforløb de seneste 3 år under hendes uddannelse til bioanalytiker. Og hun er ikke i tvivl om, hvad vej hun vil gå.
- Jeg har altid været vild med kemi og laboratoriearbejde. Bioanalytikere bidrager med rigtig meget baggrundsarbejde til de diagnoser, som borgere og patienter får. Der er lidt detektivarbejde i at finde frem til et svar på en prøve. Så den vej vil jeg gerne gå, siger Sandra, der har et halvt år tilbage af uddannelsen.