Lea gør mentalt og fysisk en forskel for sine patienter
Lea bruger flere forskellige teknologier, når hun som ergoterapeut træner sine patienters mentale sundhed og fysiske styrke og bevægelighed. Hun er ergoterapeut på Neurorehabiliteringen Svendborg Sygehus.
Bruger I robotteknologi i jeres arbejde?
- Jeg bruger fx dagligt robotteknologi til vores patienter, der har nedsat funktionsevne i armen på grund af lammelse.
- Vi har en robotarm, som vi bruger til at træne finger- og håndstyrke samt styrke og bevægelighed i armen.
- Med armen fastspændt til robotarmen spiller patienterne spil, hvor de fx motiveres af at få point.
- Robotarmen fjerner tyngden og hjælper patienterne med at få opmærksomhed omkring armen, så de kan træne forbindelsen mellem hjernen og musklerne i armen, hænderne og fingrene.
- Det er vitalt at få finger- og håndstyrke tilbage igen i forhold til alt fra at børste tænder og tage tøj på til at kunne holde på bestik eller glas, når de skal spise eller drikke.
Bruger I andre teknologier i genoptræningen?
- Jeg screener patienterne for synkebesvær, og vi kan som ergoterapeuter med en specialuddannelse lave en supplerende kikkertundersøgelse af, hvordan musklerne fungerer i svælget og struben.
- Og så træner jeg patienternes synke- og spisefunktion, da mange af dem har svært ved at synke og spise.
- Det er vigtigt at træne mundmotorik, så de lærer at synke igen.
- For kommer mad eller væske i luftrøret og i lungerne, som vi kalder den ”gale hals”, så kan det give en lungebetændelse. Og det kan nærmest være livstruende for de her patienter.
- Til patienter med lammelser i ansigtet kan vi vælge at anvende Vital Stim. Det er en neuromuskulær elektrisk stimulation, hvor vi sætter elektroder i patientens ansigt for at træne muskulatur, som de skal bruge til at synke mad og væske.
Hvordan træner i patienternes mentale sundhed?
- Kognitivt er patienterne ofte udfordret, fordi hjernen er påvirket af deres sygdom.
- Det kan betyde, at de ikke kan strukturere hverdagen og heller ikke helt almindelige daglige gøremål.
- Det kan fx være, at de putter bukserne på hovedet i stedet for benene, eller at de børster tænder og først putter tandpasta på bagefter.
- Derfor træner vi patienterne i at få overblik og struktur på hverdagen, så de genlærer, hvordan man laver mad, gør badeværelset rent eller bare børster sine tænder.
Hvad er det bedste ved dit arbejde?
- Jeg har omkring 4 patienter pr dag. Patienterne er typisk indlagt på afdelingen i 15-20 hverdage, inden de udskrives.
- Så jeg lærer virkelig patienterne godt at kende. Det betyder, at de åbner op om deres problematikker, og hvad de motiveres af.
- Nogle rummer deres nye livssituation sindssygt flot. Andre kan ende med en depression. Så det er vigtigt at lytte til deres følelser.
- Derfor er det også virkelig fedt, når en patient fx får lært at synke ordentligt, så han igen kan spise den mad, han har drømt om.
- Sådan er der mange små succeshistorier i min hverdag. Og min lykkefølelse er selvfølgelig allerstørst, når patienterne kan komme hjem til deres egen bolig og klare sig næsten selvstændigt igen.