19. december 2016 af Carsten Pico

Uddannelsessøgende meldt til politiet for dokumentfalsk

UCL har anmeldt 5 uddannelsessøgende til politiet. De er mistænkt for at have snydt med deres eksamensbeviser, da de søgte ind på en af UCL’s uddannelser i sommer.

Vi laver kun en politianmeldelse, hvis vi er meget, meget sikre på, at der er tale om dokumentfalsk.

Samfundstjeneste og en betinget fængselsdom. Så hård kan straffen blive for 5 personer, der mistænkes for ulovligt at have lavet ændringer i det eksamensbevis, de sendte med, da de søgte om optagelse på en af UCL’s uddannelser i sommer.

– Vi laver kun en politianmeldelse, hvis vi er meget, meget sikre på, at der er tale om dokumentfalsk. Det er vi i de her sager, siger Lars Udengaard, juridisk chefkonsulent hos UCL.

I en dom fra sidste år blev en ansøger til en professionshøjskole dømt i en lignende sag. Dommen lød på 40 dages betinget fængsel og 60 dages samfundstjeneste. Derudover skulle tiltalte være undergivet tilsyn fra Kriminalforsorgen i 1 år og selv betale sagens omkostninger.

– Jeg anser det som sandsynligt, at vi rammer samme niveau i de her sager, siger Lars Udengaard.

UCL har skærpet opmærksomhed på dokumentfalsk

no-cheating

Dokumentfalsk straffes hårdt. Sidste år fik en uddannelsessøgende, der snød med sit eksamensbevis, en dom på bl.a. 60 dages samfundstjeneste.

I de konkrete tilfælde har flere forsøgt at ændre en karakter på eksamensbeviset.

UCL har skærpet opmærksomheden på dokumentfalsk det seneste år.

– I de konkrete tilfælde har flere forsøgt at ændre en karakter på eksamensbeviset. En ansøger har sågar tilføjet linjer på eksamensbeviset med et ekstra fag, som vedkommende havde brug for for at komme ind på uddannelsen, siger Lars Udengaard.

– Vi har udarbejdet en instruks til medarbejderne i vores optagelsesteam. Det betyder, at de er særligt opmærksomme på de typer sager, hvor der er mulighed for at snyde, siger den juridiske chefkonsulent.

Opmærksomheden retter sig mod de ansøgere, som selv indsender eksamensbeviser. Det er kun muligt, hvis ens eksamensbevis er udstedt før et bestemt årstal, eller hvis man ikke bruger NEM-id. Ellers får UCL automatisk eksamensbeviser fra ansøgernes gymnasiale uddannelser.

Stram kurs skal beskytte de lovlydige

Hele uddannelsessektoren vil gerne beskytte de ansøgere, der følger reglerne.

De 5 uddannelsessøgende, der er mistænkt for dokumentfalsk, er blevet politianmeldt. Herefter er det op til anklagemyndigheden, om der skal køres en sag mod dem. Det tages der formentlig stilling til i det nye år.

– Når vi håndterer sagerne så stramt, er det både, fordi snyd med eksamensbeviserne er en alvorlig sag, og fordi vi og hele uddannelsessektoren gerne vil beskytte de ansøgere, der følger reglerne. De kan jo risikere at blive snydt for en plads på deres drømmestudie, hvis der er andre, som prøver at snyde, siger UCL’s rektor Erik Knudsen.

UCL har rettet henvendelse til de 5, der er mistænkt for dokumentfalsk. Ingen af dem er blevet optaget på en uddannelse hos UCL, da de ikke har kunnet berigtige ægtheden af de papirer, de har sendt med deres ansøgninger.

×

Send til en ven

Modtageradresse, dit navn og din emailadresse skal som minimum være udfyldt.
Beskeden er sendt.