Sygeplejerskeuddannelsen

Praktik i hjemmesygeplejen: Yes - jeg føler mig som sygeplejerske

Allerede i praktikken får sygeplejerskestuderende stort ansvar. Det mærkede Thea Ginnerup Pedersen, da hun var i praktik i hjemmesygeplejen.

Thea Ginnerup Pedersen manglede et år af sin uddannelse på Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle, da hun var i praktik i hjemmesygeplejen i Horsens Kommune, og det var en både udfordrende og lærerig oplevelse.

– Det er spændende at yde sygepleje til borgere i eget hjem, for du er meget tæt på patienten, fortæller Thea Ginnerup Pedersen.

Hun var i praktik i fem uger i hjemmesygeplejen på Sundhedscenter Lindehøj i Horsens Kommune.

I starten kørte Thea Ginnerup Pedersen (t.h.) ud til borgerne sammen med vejleder Anne Sørensen (t.v.), men efter tre uger kørte hun selv ud.

Jeg foretog selv vurderinger og stod med ansvaret

– Udfordringen her var, at du i en del af praktikperioden selv skulle foretage vurderinger og selv stod med ansvaret, siger Thea Ginnerup Pedersen.

Samarbejdet med de mange forskellige faggrupper var udfordrende og lærerigt – Her mærkede jeg for alvor, hvordan det var at arbejde som sygeplejerske. Jeg gav injektioner og administrerede medicin, og det fik mig til at tænke: Yes – jeg føler mig som sygeplejerske, siger den 25-årige kvinde, der netop er færdiguddannet fra Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle.

– I praktikken oplevede jeg, at teori og praksis hang godt sammen, og så fik jeg både selvstændighed og det at koordinere med mange andre faggrupper med mig. Det er guld værd, siger Thea Ginnerup Pedersen.

Studerende udvikler sig af at stå alene med ansvaret

Sygeplejerske Anne Sørensen har været vejleder for Thea Ginnerup Pedersen. Hun slår fast, at praktikken i hjemmesygeplejen er med til at udvikle de studerendes sygeplejefaglige identitet, og at de får prøvet sig selv af både personligt og fagligt, når de står alene med beslutninger og ansvar.

– Praktikken i hjemmesygeplejen styrker både de studerendes pædagogik, kommunikation og situationsfornemmelse, siger Anne Sørensen.

– I denne del af praktikken er de så langt, at de både i handling og kropssprog skal vise, at de tager ansvar for plejen og er ressourcepersoner. Og det er godt at tage med ud i arbejdslivet som sygeplejerske, understreger vejlederen.

Praktik på sygeplejerskeuddannelsen

På sygeplejerskeuddannelsen er du i praktik i ca. 14 måneder, og du er sikret en praktikplads.

Praktikken foregår på sygehuse, i kommunernes hjemmesygepleje og sundhedspleje og i socialpsykiatrien.

Du er tilknyttet en klinisk vejleder, som er en erfaren sygeplejerske med særlig uddannelse i vejledning.

Praktik.


Den første praktik er både spændende og skræmmende

Efter et års tid på uddannelsen i Vejle kom Karoline Bøgh Nørregaard i praktik på en hjertemedicinsk afdeling.

×

Send til en ven

Modtageradresse, dit navn og din emailadresse skal som minimum være udfyldt.
Beskeden er sendt.