Sygeplejerskeuddannelsen

Det kræver styrke at hjælpe barske skæbner i Kenya

Selvom døden kom tæt på, da Camilla Milling Jensen var i praktik som sygeplejerske i Kenya, bød turen på flere positive end negative oplevelser.

– Det er barske skæbner og grimme ting, man ser i Kenya i forhold til, hvad man er vant til fra Danmark. Det har været hårdt at opleve, men jeg har også haft mange smukke oplevelser på hospitalet og med patienterne, siger Camilla Milling Jensen.

– Der har været mange flere positive og lærerige situationer end negative, siger den 22-årige studerende fra Sygeplejerskeuddannelsen i Svendborg, som ikke var i tvivl om, at hun ville i praktik på et lille hospital i Mbale i Kenya, da hun fik muligheden.

– Jeg valgte Kenya, fordi jeg gerne ville prøve at arbejde i et land, hvor kontrasterne er store i forhold til det danske sundhedssystem. Og så har jeg bare altid haft noget helt særligt for Afrika, så der var ingen tvivl om, at jeg skulle i praktik dernede.

Mit praktikophold i Kenya har været meget lærerigt og givet meget fagligt, interkulturelt, socialt og ikke mindst personligt, siger sygeplejerskestuderende Camilla Milling Jensen.

Sygehuspersonalet havde store forventninger til mig

Hiv-tests og blodprøver var blandt opgaverne i den uge, Camilla Milling Jensen arbejdede på en hiv-klinik. Det meste af praktiktiden arbejdede hun på et hospital. Hun nåede rundt på alle afdelinger, og prøvede alt fra behandling af almindelige til dødelige sygdomme.

– På børneafdelingen hjalp jeg med at give medicin mod malaria og andre sygdomme som forekommer hyppigt i Afrika. En stor del af arbejdet handlede også om at skabe tryghed for børnene. Sprogbarrieren var en udfordring, men vi kom langt med fagter, siger Camilla Milling Jensen.

Personalet på hospitalet havde store forventninger til, hvad jeg kunne, og jeg fik væsentligt større ansvar i Kenya, end jeg ville have fået i Danmark. Derfor var jeg meget bevidst om at sige fra over for det, jeg ikke kunne, og det jeg ikke var tryg ved.

Praktikopholdet har gjort mig mere sikker på mig selv

Hjemvendt til Sygeplejerskeuddannelsen i Svendborg er Camilla Milling Jensen ikke i tvivl om, at sygeplejerskearbejdet i Kenya har rustet hende til at klare pressede situationer bedre fremover.

– Jeg er blevet meget mere sikker på min faglige kunnen, fordi jeg har prøvet at blive stillet så meget til regnskab for, hvad jeg skulle kunne. Samtidig har jeg også lært at improvisere. Det har jeg jo slet ikke været vant til fra Danmark.

– I Afrika tager man, hvad man har, og så gør man det så godt man kan, og det har jeg lært meget af. Fremover vil jeg nok tænke mig om en ekstra gang, før jeg brokker mig over, at der mangler et plaster i den rigtige størrelse eller lignende, siger Camilla Milling.

Camillas råd før du rejser ud

Man skal overveje, hvilken person man er. Hvis man skal til Kenya, skal man være stærk nok til at se mennesker, som lever under kummerlige forhold og et helt andet system, hvor der ikke er så mange muligheder, som vi har i Danmark.

Det område i Kenya, hvor jeg arbejdede, er meget fattigt. Man skal overveje konsekvenserne af at arbejde sådan et sted, men man skal også passe på ikke at have for mange bekymringer.

Inden jeg tog af sted, havde jeg en masse spørgsmål og bekymringer, men jeg sprang bare ud i det. Så hvis man har mod på det, synes jeg bare, at man skal tage udfordringen.

Camilla Milling Jensen har færdiggjort sygeplejerskeuddannelsen, siden denne artikel blev skrevet.

Udlandsophold

UCLs sygeplejerskeuddannelser i Odense, Svendborg og Vejle sender hvert år mange studerende på udlandsophold.

Det er både muligt at tage på korte og længere ophold, og du kan både komme i praktik og studere i udlandet.

Sygeplejerskeuddannelserne har faste aftaler i Norden, Europa, Thailand og Australien.

Hvis du har andre ønsker, kan vores internationale koordinatorer hjælpe dig med selv at lave aftaler.

Internationale muligheder.


Jeg er blevet fagligt dygtigere af at være i praktik i udlandet

Nadia Juul-Pedersen har været i praktik i Skotland og på studieophold i USA.

×

Send til en ven

Modtageradresse, dit navn og din emailadresse skal som minimum være udfyldt.
Beskeden er sendt.