Radiografuddannelsen

Ung radiograf styrer projekt med hjertepatienter

Kristoffer Nielsen er uddannet radiograf og har i forbindelse med sit arbejde på OUH fået ansvar for afprøvning af en ny type undersøgelse af hjertepatienter,

– Det er en tillidserklæring fra ledelsen, og det er da fedt at få lov at stå i spidsen for projektet og lave forsøg med at MR-scanne hjertepatienter. For hvis det bliver en succes, kan man meget mere præcist end med andre typer undersøgelser se, hvor hjertepatienterne har problemer. Det vil forbedre lægernes muligheder for at behandle patienterne, siger Kristoffer Nielsen.

For at få lov at deltage på verdenskonferencerne kræver det, at man er ekstra engageret i sit arbejde og i at udvikle radiograffaget.

Glæden lyser ud af øjnene, mens den 28-årige radiograf fortæller, at han og en radiografkollega har fået ansvaret for det nye projekt. Hidtil har man ikke tilbudt MR-scanning af hjertepatienter i Odense, men det skal projektet lave om på.

– Det er svært at lave gode billeder med en MR-scanner af hjertet, fordi det bevæger sig. Vi arbejder på at finde frem til en metode, så vi kan lave brugbare billeder hurtigt nok til, at patienterne kan holde til at ligge i scanneren, og til at vi kan sikre et flow af patienter, siger Kristoffer Nielsen.

Kristoffers hjerteprojekt ligner en succes

Selvom Kristoffer Nielsen kun har arbejdet knap fire år på Røntgenafdelingen på Odense Universitetshospital, har han også fået lov til at deltage i andre vigtige projekter. Her har målene ligeledes været at forbedre scanningerne og sikre bedre behandling af patienterne.

Forsøgene med at scanne hjertepatienter er endnu ikke færdige, men der er grund til optimisme, efter 10 patienter har deltaget i projektet.

– Vi samarbejder med et hospital i Lund i Sverige, der har erfaringer med MR-scanning af hjertepatienter, og indtil videre har vi opnået gode resultater, siger den 28-årige radiograf.

Kristoffer specialiserer sig og har en afvekslende dag

I sit daglige arbejde laver Kristoffer Nielsen scanninger af patienter, der har alt fra brækkede knogler til kræft, epilepsi og hjerneblødninger.

Det seneste år har han udelukkende lavet MR-scanninger, fordi Røntgenafdelingen i Odense valgte, at medarbejderne skulle specialisere sig. Derfor laver den unge radiograf kun lejlighedsvist andre typer scanninger som CT-scanninger og almindelige røntgenundersøgelser.

– Selvom jeg har specialiseret mig, er hverdagen meget afvekslende. Vi får alle typer mennesker ind. Lige fra gamle Fru Jensen, der er faldet på en glat vej og har brækket bækkenet, til store, pumpede fyre, der har sprunget en sene i biceps, siger Kristoffer Nielsen.

Mens patienten ligger i MR-scanneren, kan radiograf Kristoffer Nielsen løbende se de billeder, som læger senere skal bruge til at stille en diagnose.

På verdenskonference i Sverige og Australien

Undersøgelsesmetoderne forbedres hele tiden, og er man som Kristoffer Nielsen meget optaget af at følge med udviklingen, så ligger hele verden for ens fødder. Han har allerede været i Stockholm og Melbourne til årlige verdenskonferencer, hvor radiografer fra hele verden bliver præsenteret for den nyeste teknologi og forskning.

– Det er interessant, at der inden for vores fag er så mange muligheder for hele tiden at få bygget ny viden på, siger Kristoffer, der gerne leverer den ekstra indsats, det kræver for eksempel at komme med på verdenskonferencer.

– For at få lov at deltage på konferencerne kræver det, at man er ekstra engageret i sit arbejde og er interesseret i at søge ny viden og udvikle faget, men det er bestemt det hele værd.

Faget er et godt mix af teknik og kontakt til patienter

Appetitten efter ny viden er intakt, snart fire år efter radiografuddannelsen på University College Lillebælt blev gjort færdig, og begejstringen for faget er stadig helt i top.

– Vi har lige fået en funktionel MR-scanner, siger Kristoffer og peger på en maskine på størrelse med en lille opvaskemaskine.

– Man kan give patienten en opgave, og så kan den her type scanner måle aktiviteten i hjernen, og afslører om patienten er berørt af for eksempel en tumor eller en hjerneblødning.

– Både her og i forhold til de andre MR-scannere handler det om at få teknikken til at fungere optimalt. Jo mere erfaring man får, desto bedre bliver man til at fortolke billeder. Det tekniske aspekt og kontakten til patienterne giver et godt mix, og jeg må sige, at jeg er meget tilfreds med jobbet, siger Kristoffer Nielsen.Jeg blev helt høj af alt det jeg lærte i praktikken

Alice Bang har udviklet sig meget af både at være i praktik på et universitetshospital og to mindre sygehuse.Jeg har taget syvmileskridt i praktikkens første uger

Rasmus Glem begyndte i praktik et halvt år inde i uddannelsen, og han er allerede sikker på, at han har valgt den rigtige karrierevej.Radiografstuderende i Odense øver sig på unikt udstyr

Radiografuddannelsens kælder er et kapitel for sig med både røntgenlaboratorium, CT-scanner og ultralydsscanner.

×

Send til en ven

Modtageradresse, dit navn og din emailadresse skal som minimum være udfyldt.
Beskeden er sendt.