Læreruddannelsen

Anne fik opfyldt drømmen om at undervise i Sydafrika

Anne Mott Sørensen drømmer om at arbejde som lærer i Sydafrika. Et praktikophold i landet har givet hende endnu mere lyst til at forfølge drømmen.

Hvis Anne Mott Sørensen selv kan vælge sin skæbne, så underviser hun på en sydafrikansk skole om et par år.

Hvis jeg selv kan vælge, hvor jeg er om to år, vil jeg gerne undervise i Sydafrika og føle, at jeg gør en lille en forskel.

– Jeg tror, det vil give mig endnu en på opleveren. Det er en anden skolekultur, end vi har i Danmark, og det vil være en udfordring at være ansat under den, men jeg tror også, at det vil være lærerigt, siger Anne Mott Sørensen, der nu er færdiguddannet fra Læreruddannelsen på Fyn.

– Jeg vil skulle prøve at få deres skolekultur og min tilgang til undervisningen til at harmonere. Det tror jeg vil give mig nogle erfaringer, der vil ruste mig, når jeg skal ud og arbejde på en dansk skole, siger Anne Mott Sørensen.

I forbindelse med hendes uddannelse var Anne Mott Sørensen i praktik i syv uger i Sydafrika. Hør hvorfor hun anbefaler, at man tager til udlandet allerede under sin uddannelse.

Underviste fattige børn på en skole i en bjerglandsby

De vil rigtig gerne lære, men det kræver, at der er dygtige lærere, og dem er der stor mangel på i Sydafrika.

Anne Mott Sørensen har i flere år drømt om at undervise i Sydafrika, og derfor var der ingen tvivl om, at hun ville i praktik i landet, da muligheden bød sig. Praktikken bød både på et ophold på en skole i Mbava langt ude i bjergene og tre uger på en rig privatskole i storbyen Durban.

– På skolen i Mbava ude i bjergene er der forældreløse børn og børn fra meget fattige familier. De fleste børn kommer fra hårdtarbejdende landbrugsfamilier. Fremtidsperspektivet for børnene rækker nok ikke langt ud over den landsby de bor i, selvom mange af dem har store drømme.

– Mange af børnene kommer for at få et afbræk i hverdagen, og ganske enkelt for at blive passet. De vil rigtig gerne lære, men det kræver, at der er dygtige lærere, og dem er der stor mangel på i Sydafrika, siger Anne Mott Sørensen.

Praktikopholdet har lært mig meget om lærerens rolle

I forhold til Danmark er der meget stor forskel på, hvordan lærerne dernede ser på og tiltaler eleverne.

Der er stor forskel på rig og fattig i Sydafrika, og de tre uger på privatskolen i Durban var en helt anderledes oplevelse for Anne Mott Sørensen. Alle lærere er uddannede, rammerne er i en helt anden liga end i Mbava, og selvom det er dyrt at have sit barn på skolen, er ventelisten lang.

– Skolen er meget britisk. Der er meget fokus på disciplin, og man bukker og nejer, når man møder læreren på gangen. Der er meget traditionel tavleundervisning, hvor læreren underviser, og eleverne skriver noter, så det er specielt at opleve.

– Jeg synes, man skal høre, hvad eleverne har at sige, og der tænker jeg ikke kun på, om de kan fortælle, hvad der står i bogen. I forhold til Danmark er der meget stor forskel på, hvordan lærerne dernede ser på og tiltaler eleverne, og det har givet mig meget at tænke over, siger Anne Mott Sørensen.

Jeg vil være med til at gøre en forskel i Sydafrika

Anne Mott Sørensen og flere af de andre, danske lærerstuderende, der var med hende i Sydafrika, har allerede snakket om at tage tilbage og møde de afrikanske skoleelever igen.

Mit praktikophold har i hvert fald givet mig endnu mere blod på tanden.

– Men jeg vil også meget gerne til Sydafrika og prøve at bo og arbejde i en længere periode. Mit praktikophold har i hvert fald givet mig endnu mere blod på tanden. Drømmen om at prøve at undervise i Sydafrika er opfyldt, men der er også kommet mere på.

– Man kan nå at opleve meget i løbet af syv ugers praktik. Men hvis man bor i landet i en længere periode, får man mere ud af det.  Så hvis jeg selv kan vælge, hvor jeg er om to år, vil jeg gerne undervise i Sydafrika og føle, at jeg gør en lille en forskel, siger Anne Mott Sørensen.

 

Udlandsophold

Du har gode muligheder for at komme til udlandet undervejs i din læreruddannelse.

Du kan komme i praktik på en skole.

Du kan også komme på et studieophold ved en europæisk uddannelsesinstitution.

Du har også mulighed for at komme på kurser i udlandet af kortere eller længere varighed.

Internationale muligheder.


Praktik i Kenya gav nye perspektiver på lærerjobbet

Selvtilliden får et kæmpe boost, når man lykkes med at undervise en klasse med mere end 50 kenyanske børn.Studietur til England gav inspiration til undervisningen

Inge-Marie Kirkeby har været på studieophold i England og er blevet klogere på, hvordan hun vil være som lærer.

×

Send til en ven

Modtageradresse, dit navn og din emailadresse skal som minimum være udfyldt.
Beskeden er sendt.