Bioanalytikeruddannelsen

Mit liv som bioanalytiker

Vi har spurgt bioanalytiker Charlotte Birk Olsen, hvorfor hun blev bioanalytiker.

Hvorfor valgte du Bioanalytikeruddannelsen?

– Jeg tror altid, jeg har vist, at jeg ville være “sådan noget som bioanalytiker” uden at jeg helt vidste, hvad det var dengang. Som barn var jeg utroligt fascineret af laboratoriearbejde og af at høre min far fortælle om bakterier og den der skjulte verden, som laboratoriearbejdet åbner.

Hvad er det særlige ved at være bioanalytiker for dig?

– Det særlige for mig er først og fremmest det hav af muligheder, som faget giver. Man kan beskæftige sig med så utroligt mange ting på mange forskellige måder og niveauer som bioanalytiker. Derudover er der det der detektiv-element, som faget har.

Når vi på mikrobiologisk afdeling får en prøve ind, ved vi aldrig, hvad der er i den. Det er det, vi skal finde ud af og det, vi finder, er afgørende for, hvordan vi skal handle. Intet er givet på forhånd; vi afdækker undervejs – som en slags gåde eller et puslespil.

Hvad arbejder du med?

– På Næstved Sygehus arbejder jeg først og fremmest som underviser af de studerende. Afdelingen som sådan udfører mikrobiologiske analyser af patientprøver, fx urin- og blodprøver. Vi undersøger prøverne for mikroorganismer og identificerer fx sygdomsfremkaldende bakterier.

Vi undersøger også om bakterierne er resistente, altså modstandsdygtige, overfor forskellige former for antibiotika. Da jeg var i Kenya arbejdede jeg med at udvikle den HIV/AIDS-klinik, jeg var tilknyttet. Jeg skulle få laboratoriet til at køre og sikre kvaliteten af de analyser, der blev udført på patienterne, så man kunne justere deres behandling. Det væsentligste element i det arbejde var nok at arbejde med de lokalansatte – at udvikle deres kompetencer til at drive laboratoriet, når vi var rejst igen.

Hvad betyder dit arbejde for patienten?

– Arbejdet på en mikrobiologisk afdeling er enten koblet til en enkelt patient – der skal have en diagnose, så vedkommende kan få den rigtige behandling – eller til arbejdet med at identificere og indkredse en multiresistent bakterie, der er i omløb fx på en afdeling på sygehuset.

Hvad kan du bedst lide ved dit arbejde?

– Det må være mangfoldigheden og mulighederne, det giver mig for at rejse ud og for at arbejde med så forskellige ting som analysearbejde, undervisning og udviklingsprojekter.

Hvor arbejder du om 10 år?

– Måske er jeg ansat i det private, som underviser eller arbejder med human resources på baggrund af mine erfaringer som underviser og fra projektet i Kenya. Måske er jeg specialist i en kvalitetssudviklingsafdeling. Måske er jeg underviser på en af skolerne.

Eller måske er jeg i udlandet med Læger uden Grænser eller en anden organisation. Men alt er muligt – og det er det, der er det spændende.

Fakta om Charlotte Birk Olsen

Charlotte Birk Olsen, 41 år, uddannet bioanalytiker i 1988. Ansat på Klinisk Mikrobiologisk afdeling på Næstved Sygehus. Speciale i Mikrobiologi, klinisk undervisning samt kvalitets- og udviklingsarbejde.

Charlotte har arbejdet på sparsomt bemandede laboratorier i grønlandske byer i over 2 år, på et børnehospital i Vietnam og på en HIV/AIDS-klinik i Kenya som laboratorie-supervisor for Læger uden Grænser.

Deudover har Charlotte skrevet bøger og været involveret i en række af udviklingsprojekter. Hun har bl.a. været med til at varmebehandle en hel stald for at se, om det kunne tage livet af de frygtede salmonellabakterier.

Hun holder foredrag og har undervist både studerende og andre faggrupper fra sundhedsområdet både rengøringsassistenter, portører, læger og sygeplejersker. Charlotte har autorisation som bio-ingeniør i Norge og planer om måske at tage derop og arbejde også.

 

 Trine overvejer både job i det private og offentlige

Trine Lyberth Christensen ser mange spændende og udfordrende jobmuligheder som bioanalytiker.Martin drømmer om at arbejde i forskerverdenen

Martin Rudbech Krumborg afsluttede sin bioanalytiker-uddannelse med at deltage i et forskningsprojekt på OUH.

×

Send til en ven

Modtageradresse, dit navn og din emailadresse skal som minimum være udfyldt.
Beskeden er sendt.