23. oktober 2017 af Carsten Pico

UCL-studerende vil få flere unge til at stemme

Toppolitikere og en kendt stand up-komiker kommer til valgdebat hos UCL. Studerende står bag initiativet, der skal øge unges interesse for kommunalvalget i november.

Unge under 30 år stemmer meget sjældnere til kommunalvalg end andre befolkningsgrupper. Det er et demokratisk problem. Det vil 8 studerende fra Administrationsbacheloruddannelsen i Odense gøre noget ved.

Derfor har de inviteret borgmesterkandidaterne i Odense, kommunens øvrige toppolitikere samt en kendt stand up-komiker til 2 valgdebatter på UCL Campus Odense onsdag den 1. november.

Med valgdebatterne vil vi gerne give flere unge en forståelse af, hvor vigtigt nærdemokratiet er.

– Lokalpolitikerne sætter afgørende fingeraftryk på de nære ting i vores allesammens hverdag. Lige fra hvor mange penge, der bruges på kulturtilbud, børnepasning og skoler til hvor ofte dine bedsteforældre får hjælp, hvis de har brug for det, siger Rikke Poopeiko, som er med til at planlægge valdebatterne.

– Med valgdebatterne vil vi gerne give flere unge en forståelse af, hvor vigtigt nærdemokratiet er, og hvorfor det også er en god idé, at de stemmer til kommunalvalget, siger hun.

En flok studerende fra Administrationsbacheloruddannelsen står bag en valgdebat, hvor det er lykkes at tiltrække alle lokale spidskandidater forud for kommunalvalget i Odense.

Stand up-komiker skal vække de unges nysgerrighed

Målet med anden runde er, at vi også får tiltrukket nogle af de lidt yngre, som måske ikke normalt ville deltage i en valgdebat.

Arrangementet onsdag 1. november byder først på en valgdebat med Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel, Venstres borgmesterkandidat Jane Jegind og spidskandidaterne fra 8 andre partier i Odense.

Stand up-komiker Anders Stjernholm er vært for anden runde af valgdebatten, der får deltagelse af 8 ungdomspolitikere.

– Første runde er en klassisk valgdebat, hvor vi har inviteret Fyens Stiftstidendes Peter Hagmund til at være ordstyrer. Han har stor erfaring med det, og det sikrer, at publikum får god mulighed for at stille spørgsmål til politikerne, siger Maria Christensen, der også er med til at arrangere valgdebat.

– Anden runde med Anders Stjernholm bliver mere uformel. Målet med den del er, at vi også får tiltrukket nogle af de lidt yngre, som måske ikke normalt ville deltage i en valgdebat, siger hun.

Vi bruger vores uddannelsesbaggrund til at løfte opgaven

Det kræver meget at styre så stort et projekt.

Siden sommer har de 8 studerende fra administrationsbacheloruddannelsen arbejdet med at stable det store arrangement på benene. Netop deres uddannelsesbaggrund har medvirket til, at de har kunnet løfte opgaven, mener de.

– Det kræver meget at styre så stort et projekt, hvor vi skal jonglerer med budgetter, samle næsten 20 top- og ungdomspolitikere og lave et program, der rammer en specifik målgruppe, siger Maria Christensen.

– Det har været en stor hjælp, at vi på uddannelsen har meget fokus på planlægning og processtyring. Borgerinddragelse er også noget, vi arbejder med på studiet, og det må man jo i den grad sige vi også gør, når vi her giver mulighed for, at flere hundrede studerende kan stille spørgsmål til så mange indflydelsesrige politikere, siger Rikke Poopeiko.

– Det er fedt, vi med forløbet får lov i praksis at bruge det, vi lærer på uddannelsen. Hvis vi samtidig kan få flere til at stemme ved kommunalvalget 21. november, er det rigtig dejligt, siger Maria Christensen.

Program for valgdebat på UCL Campus Odense

1. november er der 2 valgdebatter på UCL Campus Odense.

Kl. 12.30-14.30 – 1. debat: Spidskandidaterne debatterer indenfor temaerne: Børn og unge, arbejdsmarked og socialpolitik.

Ordstyrer: Peter Hagmund, Fyens Stiftstidende.

I debatten deltager:

 • Peter Rahbæk Juel, Socialdemokratiet
 • Jane Jegind, Venstre
 • Susanne Crawley, Radikale Venstre
 • Brian Skov Nielsen, Enhedslisten
 • Christel Gall, Dansk Folkeparti
 • Brian Dybro, SF
 • Tony Vest, Liberal Alliance
 • Mette Rahbek, Alternativet
 • Søren Windell, Konservative
 • Anders S. Iversen, Nye Borgerlige

Kl. 14.30-16.00 – 2. debat: Ungdomskandidaterne debatterer indenfor temaerne: Studiebyen Odense, Infrastruktur og Fremtidens Odense for nyuddannede.

Ordstyrer: Anders Stjernholm, komiker og politiker.

I debatten deltager:

 • Hjalte Daniel Hansen, DSU
 • Kristian Guldfeldt, KU
 • Christoffer Lilleholt, VU
 • Mette Rahbek, AU
 • Anne Skau Styrishave, RU
 • Christian Vedel, SFU
 • Mathilda Printzlau-Paulsen, SUF
 • Gustav Aakerlund Jensen, LAU
×

Send til en ven

Modtageradresse, dit navn og din emailadresse skal som minimum være udfyldt.
Beskeden er sendt.