7. december 2015 af Dennis Teilmann Maigaard

Ny forskning kan være med til at forebygge knæskader hos børn og unge

Over 1300 børn og unge i Svendborg Kommune har siden 2011 deltaget i et forskningsprojekt, der har bidraget med vigtig viden til arbejdet med at forebygge knæskader hos målgruppen 8-15-årige.

Vi ser en øget risiko for traumatiske knæskader hos børn, der går til springgymnastik. Heriblandt også de stigende populære grene af gymnastisk som Teamgym og Powertumbling

Et netop afsluttet ph.d.-projekt ved University College Lillebælt og Syddansk Universitet har over de sidste tre år kortlagt væsentlige risikofaktorer for knæskader, når det kommer til børn og unge i folkeskolen.

Ugentlige registreringer af 1300 børns oplevede smerter, knæskader samt deltagelse i idrætsaktiviteter hos deltagerne, har gjort Tina Junge, ph.d. og lektor på Fysioterapeutuddannelsen ved UCL, i stand til at afdække omfanget af knæskader hos børn og unge.

Visse idrætsaktiviteter øger risiko for knæskader

I kraft af sit omfang har undersøgelsen kunnet kortlægge, hvilke idrætsaktiviteter der medfører størst risiko for knæskader hos børn og unge i folkeskolen.

– Vi ser en øget risiko for traumatiske knæskader hos børn, der går til springgymnastik. Heriblandt også de stigende populære grene af gymnastisk som Teamgym og Powertumbling, udtaler Tina Junge om resultatet af undersøgelserne.

– Når det kommer til overbelastningsknæskader, er børn med tidligere knæskader i risikozonen for nye skader, men også piger fra 11-13 år – en periode, der dækker vækstspurten – samt børn, der går til håndbold, fodbold og gymnastik, skal vi være ekstra opmærksomme på i vores forebyggende arbejde, fortsætter Tina Junge.

Især de børn, som dyrker håndbold, fodbold eller gymnastik flere gange om ugen er i øget risiko for knæskader, viser undersøgelsen.

Særlig fokus på hypermobilitet

Undervejs i projektet har der været særligt fokus på forekomsten af knæskader hos de cirka 10 procent af børn og unge i Danmark, som er hypermobile.

Undersøgelsen har vist, at det ikke er et problem at være hypermobil med eller uden samtidig knæhypermobilitet i forhold til knæskader for folkeskolebørn generelt, men at et særligt fokus skal rettes mod hypermobile i højrisiko idrætsgrene som fodbold, håndbold, springgymnastik og ballet fremadrettet.

Undervejs har projektet desuden påvist, at børn med hypermobilitet og knæhypermobilitet har en ændret neuromuskulær aktivering af knæets muskler i forhold til børn, der ikke er hypermobile.

Den tilegnede viden skal ud og arbejde

Efter sit vellykkede forsvar af ph.d.-projektet er Tina Junges fokus nu på at få den akkumulerede viden overført til praksis, så den kan få indflydelse på forebyggelse af knæskader.

De kommende år skal resultaterne af undersøgelsen præsenteres for omverden. I februar 2016 fortæller Tina Junge om resultaterne på Idrætsmedicinsk Kongres i Kolding, og i 2017 er hun på programmet til en idrætsmedicinsk verdenskonference i Monaco arrangeret af den Internationale Olympiske Komité (IOC).

Kontakt
×

Send til en ven

Modtageradresse, dit navn og din emailadresse skal som minimum være udfyldt.
Beskeden er sendt.