18. april 2017 af Trine Riis-Hansen

Medarbejdere i Odense fik stort fagligt løft af kursus i palliation

Midler fra regeringens værdighedsmilliard har givet mere end 200 medarbejdere i Odense et UCL-kursus i palliation. Mød Jette og Helene, der efter kurset ikke bare tror mere på sig selv, men også på hinanden.

Jette Knudsen er sosu-assistent og Helene Dørup er sygeplejerske. De er ansat på Lysningen i Odense og har for nylig været på et UCL-kursus i palliation. Kurset har været en øjenåbner for dem begge.

Jeg har fået en større tro på, at det, jeg laver, er godt, og at det er noget, vi bare skal.– Jeg er blevet meget bedre til at observere borgerne. Jeg er mere bevidst om, hvad jeg skal kigge efter, og det gør, at jeg på en anden måde end tidligere tør gå til sygeplejerskerne med mine observationer, fortæller Jette.

– Og det kan jeg helt klart mærke. Før oplevede jeg tit, at jeg skulle spørge meget konkret for at få informationer om vores borgeres tilstand ud af assistenterne, men nu kommer de af sig selv med hele buketter af skarpe observationer, supplerer Helene.

Kursister føler sig nu som bedre fagpersoner

Kurset i palliation har ikke bare givet Jette og Helene en større forståelse for og tillid til hinanden. De har begge fået ny viden med hjem og er blevet bekræftet i, at arbejdet med palliation er vigtigt. Det sidste har især Jette kunnet mærke:

– Jeg har fået en større tro på, at det, jeg laver, er godt, og at det er noget, vi bare skal. Jeg synes, jeg er blevet en bedre fagperson, og jeg hviler mere i det, jeg kan. Og det kan borgerne og de pårørende mærke. Jeg er f.eks. blevet mere nærværende, og så trækker jeg mig ikke, selvom de er nervøse eller bange. Jeg møder dem i krisen og sorgen og tør være i det mere end før.

Jette (tv) og Helene arbejder begge med palliation og har haft stor glæde af palliationskurset, der har gjort dem til bedre fagpersoner.

Kurset har fokus på det tværfaglige samarbejde

For Helene er det især det tværfaglige aspekt i uddannelsen, der har været værdifuld:

– Det har betydet rigtig meget, at vi har været af sted på kurset sammen og haft fokus på det tværfaglige i arbejdet med palliation.

– Vi har lært det samme på kurset og fået den samme viden med hjem, og det har skabt en helt ny tillid mellem os sygeplejersker og assistenter.

Viden om palliation skaber bedre rammer for borgere

Kurserne i palliation er blevet til i et samarbejde mellem University College Lillebælt og de relevante faggrupper fra Ældre og Handicapforvaltningen, Odense Kommune.

Formålet med kurserne er at øge medarbejdernes kompetencer og viden om palliation til gavn for både borgere og pårørende – og sikre de mest optimale rammer for en værdig død.

Kontakt
×

Send til en ven

Modtageradresse, dit navn og din emailadresse skal som minimum være udfyldt.
Beskeden er sendt.