Radiografuddannelsen

Radiografstuderende fra Odense gør det godt i praktikken

De studerende fra Radiografuddannelsen i Odense klarer sig godt, når de er i den første praktik, mener det største praktiksted, Odense Universitetshospital.

Allerede et halvt år efter man begynder på radiografuddannelsen, får man lov til at trække i en hvid kittel og arbejde på en røntgenafdeling på et sygehus.

De næste 20 uger byder på uddannelsens første praktikforløb, hvor de studerende både møder patienter med småskavanker og livstruende sygdomme.

Mange af patienterne skal de studerende foretage undersøgelser af, fortæller Kim Rasmussen, der er radiograf og vejleder for radiografstuderende på Odense Universitetshospital.

De studerende er godt klædt på før praktikken

De studerende har prøvet nogle rollespil, inden de kommer i den første praktik, så de har en idé om, hvordan det er at snakke med patienter. Men de har ikke praktisk erfaring med patientkontakt, med mindre de tidligere har arbejdet i sundhedsvæsnet.

– Der hvor de studerende er bedst rustet, er selvfølgelig på den teoretiske del, for man lærer meget teori på skolen. Den praktiske del er jo det, de skal lære hos os, siger Kim Rasmussen, der mener, at de studerende fra Radiografuddannelsen i Odense er godt klædt på, når de kommer i praktik på hans afdeling.

– Ja, det synes jeg. Det er næsten svært at forberede dem bedre. Selv om man har lavet rollespil eller lignende på skolen, er det vanskeligt at opstille noget, der ligner virkeligheden. Så jeg tror egentlig ikke, at man kan gøre det meget bedre, siger han.

De studerende gør store fremskridt i praktikken

De studerende får dog hurtigt mulighed for at finde ud af, hvad det vil sige at være radiograf i den virkelige verden. Forventninger til praktikanterne er nemlig store allerede første gang de kommer i praktik, selvom de kun har været i gang med uddannelsen i et halvt år, fortæller Kim Rasmussen.

– De studerende plejer at have vellykkede forløb og gøre store fremskridt i den første praktikperiode. Det er selvfølgelig en vigtig forudsætning, at man har lyst til at have med mennesker at gøre, for det er det, hele hverdagen går med, siger Kim Rasmussen.

– Og så skal man være klar til at kaste sig ud i noget nyt. Og det er bare om at klø på, selvom det i starten godt kan virke uoverskueligt. Det handler om at have tålmodighed, men også gåpåmod fra dag et, så skal det nok blive mere overskueligt senere, når man bliver dygtigere til at udføre undersøgelserne.

Vejledere sikrer trygge rammer for de studerende

De studerende har i deres praktiktid altid opbakning fra en uddannet radiograf, når de laver undersøgelser. Dermed bliver det helt naturligt at lære at arbejde sammen med andre radiografer og også andre faggrupper som læger og sygeplejersker.

Derudover sørger vejledere, der selv arbejder som radiografer, for at skabe ekstra trygge rammer for de studerende på praktikstederne.

– Vi er lidt tættere knyttet til dem, end de almindelige radiografer. Vi underviser også de studerende for at holde dem ajour med det, der sker på afdelingen, og så følger vi dem fra start og til den dag, de skal til eksamen, siger Kim Rasmussen.

Praktik på radiografuddannelsen

På radiografuddannelsen er du i praktik i 14 måneder.

I praktikken superviseres du af kliniske undervisere, som er radiografer, der er ansat på stedet og har til opgave at vejlede dig i forløbet.

Radiografuddannelsen har praktikpladser i hele Region Syddanmark samt i Horsens og Skanderborg.

Praktik


Jeg blev helt høj af alt det jeg lærte i praktikken

Alice Bang har udviklet sig meget af både at være i praktik på et universitetshospital og to mindre sygehuse.Jeg har taget syvmileskridt i praktikkens første uger

Rasmus Glem begyndte i praktik et halvt år inde i uddannelsen, og han er allerede sikker på, at han har valgt den rigtige karrierevej.

×

Send til en ven

Modtageradresse, dit navn og din emailadresse skal som minimum være udfyldt.
Beskeden er sendt.