Radiografuddannelsen

Jeg har taget syvmileskridt i praktikkens første uger

Rasmus Glem begyndte i praktik som radiograf på en røntgenafdeling et halvt år efter, han startede på uddannelsen, og han er allerede sikker på, at han har valgt den rigtige uddannelse.

– Jeg vil ikke sige, at jeg var skræmt, inden jeg begyndte i praktikken, men jeg var spændt. Spændt på, hvordan det ville være at tage sig af patienter, og om jeg kunne klare det, siger Rasmus Glem.

Allerede et halvt år efter den 28-årige radiografstuderende begyndte på radiografuddannelsen, startede han i praktik på Røntgenafdelingen på sygehuset i Horsens, og der gik ikke mange dage, før han skulle undersøge sin første patient.

Inden Rasmus Glem er færdig med sin første praktikperiode, når han at tage røntgenbilleder af lunger, hjerter og stort set alle typer knogler, og han skal også være med på en kigger sammen med en uddannet radiograf til ultralydscanninger, hvor patienter får taget billeder af deres indre organer. Rasmus Glem glæder sig til udfordringerne, og han er overbevist om, at der venter 20 lærerige uger i Horsens.

Jeg har allerede lært en masse om patientkontakt

Det er da fedt, når man kommer og fortæller, at man har fået lov at tage billeder af et knæ, og de andre begejstret siger ”sådan”.

På radiografuddannelsen i Odense har man noget af landets mest avancerede udstyr, så Rasmus Glem har prøvet at tage røntgenbilleder og løst andre af de typer opgaver, han bliver kastet ud i i Horsens.

– De tekniske ting er vi rigtig godt klædt på til, inden vi kommer i praktik. Men som radiograf er det også vigtigt at tage sig godt af patienterne. Vi har haft fag om omsorg og pleje og en del om kommunikation, men man kan læse om kommunikation til dommedag. Hvis man ikke kommer ud og snakker med patienter, kan man ikke bruge det til noget.

– Alene det, at du er ude på en afdeling og møder patienter, gør, at du åbner dig mere. Jeg føler, jeg har taget syvmileskridt de første tre uger på den front, siger Rasmus Glem.

Man lærer meget af de erfarne radiografer

Den første uge kiggede Rasmus Glem en erfaren radiograf over skulderen, men allerede i uge to prøvede han at stå for al kontakt med patienter og lave røntgenbilleder.

– Det er en rar måde at komme ind i det på. Man bliver ikke bare kastet for løverne, og når vi studerende laver undersøgelser, så er der altid en erfaren radiograf med. Det lærer man meget af, siger Rasmus Glem, der også glæder sig over at arbejde sammen med sygeplejersker på røntgenafdelingen.

– En af de første dage gik jeg rundt med en sygeplejerske, og hun var fremragende til at snakke med patienterne. Det gav en god dialog, og det har ikke kun betydning for patienten, men også for at vi kan finde ud af, hvad vi skal tage billeder af, siger Rasmus.

Det er fedt at dele sin begejstring med medstuderende

Ud over de erfarne kolleger, er der tre medstuderende fra Radiografuddannelsen i Odense på røntgenafdelingen i Horsens, og det kan være godt at have nogle ligesindede at dele både problemer og begejstring med.

– Det giver noget moralsk opbakning.

– Og det er da fedt, når man kommer og fortæller, at man har fået lov at tage billeder af et knæ, og de andre begejstret siger ”sådan”, siger Rasmus Glem og knytter hånden.

Praktik på radiografuddannelsen

På radiografuddannelsen er du i praktik i 14 måneder.

I praktikken superviseres du af kliniske undervisere, som er radiografer, der er ansat på stedet og har til opgave at vejlede dig i forløbet.

Radiografuddannelsen har praktikpladser i hele Region Syddanmark samt i Horsens og Skanderborg.

Praktik


Jeg blev helt høj af alt det jeg lærte i praktikken

Alice Bang har udviklet sig meget af både at være i praktik på et universitetshospital og to mindre sygehuse.Radiografstuderende fra Odense gør det godt i praktikken

Det største praktiksted, Odense Universitetshospital, er godt tilfreds med praktikanterne fra Radiografuddannelsen i Odense.

×

Send til en ven

Modtageradresse, dit navn og din emailadresse skal som minimum være udfyldt.
Beskeden er sendt.