Anvendt forskningsprojekt Print Send Gem som PDF

Skuldersmerter hos manuelle kørestolsbrugere med rygmarvsskade

Projektet vil give et solidt videnskabeligt grundlag for videre udvikling af dokumenterede kliniske retningslinjer for forebyggelse og behandling af skuldersmerter hos denne gruppe.

ProjektansvarligCamilla Marie Larsen
Projektperiode2015-2018
ProjektpartnereSyddansk Universitet , Vestdansk Center for Rygmarvsskade, , Glostrup Hospital , Polio-, Trafik- og Ulykkesskadede, Dansk Handicap Idræts-Forbund og internationale partnere fra Holland og Belgien.
UCLSundhedsuddannelsernes Forskningscenter

Populærvidenskabelig beskrivelse af projektet

Der er efterhånden en del, der tyder på, at skuldersmerter er et udbredt problem blandt manuelle kørestolsbrugere med en rygmarvsskade, og at det har konsekvenser for den daglige livsførelse, livskvalitet, og samfundsøkonomien.

Der mangler dog en grundig dokumentation for dette. For mange rygmarvsskadede kørestolsbrugere er det af afgørende betydning, at de kan deltage i fysiske sportsaktiviteter til trods for deres funktionsnedsættelse. Det giver både en helbreds- og funktionsmæssig effekt, men også en øget livskvalitet.

For kørestolsatleter, specielt med tetraplegi (højt skadesniveau) vurderes deltagelse i sportsaktiviteter at betyde en væsentlig øget skulderbelastning oven i den daglige belastning, med øget risiko for skader til følge.

Litteraturen om omfanget og konsekvenser af sådanne skuldergener og/eller smerter hos kørestolsatleter er dog meget sparsom, og især mangler der viden omkring problemets omfang og alvorlighed for personer med tetraplegi generelt og tetraplegiske kørestolsatleter.

Til forklaring af mulige årsager til disse skuldersmerter, mangler der ligeledes viden om sammenhængen mellem muskel-styrke balancen og skuldersmerter hos tetraplegikere, og ydermere tetraplegiske kørestolsatleter.

Desuden eksisterer der et åbenlyst behov for en videnskabelig oversigt og evaluering af den tilgængelige litteratur, der omhandler trænings- og forebyggende tiltag mod skuldersmerter blandt rygmarvsskade kørestolsbrugere generet set, både atleter og ikke-atleter.

Projektansvarlig
Sundhedsuddannelsernes Forskningscenter

Forsker i og formidler viden på baggrund af forskningsprogrammet “Tæt på og sammen med borgeren i det fremtidige sundhedsvæsen”.

×

Send til en ven

Modtageradresse, dit navn og din emailadresse skal som minimum være udfyldt.
Beskeden er sendt.