Udviklingsprojekt Print Send Gem som PDF

SEMAR-software: Reduktion af metal-artefakter i CT

Projektet skal skabe ny viden om, hvordan en nyudviklet software i stedet for at øge stråledosis kan bruges til reduktion af metal artefakter ved CT undersøgelser.

ProjektansvarligSvea Deppe Mørup
Projektperiode2015-2016
ProjektpartnereToshscan Danmark og Sydvestjysk sygehus, røntgen afdelingen
UCLSundhedsuddannelsernes Forskningscenter

Antallet af CT undersøgelser stiger hvert år i Danmark. Samtidig stiger dosis til patienterne også.

Patienter der CT-scannes skal have den bedst mulige billedkvalitet med lavest mulige dosis, da der er en risiko forbundet med røntgenstråling.

Metal i kroppen giver udfordringer

En af udfordringerne ved CT undersøgelser er metal artefakter fra bl.a. hoftepoteser eller andet metal der er blevet indopereret i patienterne.

Hoftepotesen skaber så mange forstyrrende elementer i billederne, at det kan gøre det umuligt for radiologerne at stille en korrekt diagnose i relation til potesen.

Dette kan være en fraktur i knoglen eller evt. cancer.

SEMAR skal mindske strålingen

Golden standard inden for CT er, at man øger stråledosis til patienten ved at ændre i scanner parametrene eller scanne via to energier samtidig, hvilket også øger dosis væsentligt.

Projektet skal være med til at afdække hvorvidt den ny software (SEMAR) kan reducere metal artefakter uden at øge dosis til patienten.

Projektansvarlig
Sundhedsuddannelsernes Forskningscenter

Forsker i og formidler viden på baggrund af forskningsprogrammet “Tæt på og sammen med borgeren i det fremtidige sundhedsvæsen”.

×

Send til en ven

Modtageradresse, dit navn og din emailadresse skal som minimum være udfyldt.
Beskeden er sendt.