Anvendt forskningsprojekt Print Send Gem som PDF

LOMA - innovativ og bæredygtig model for læring og næring til skoleelever

Innovationsprojekt, der videreudvikler og udbreder LOMA-Lokal Mad som en innovativ model for at integrere tilberedning af sund skolemad i undervisningen i folkeskolen.

ProjektansvarligDorte Ruge
Projektperiode2015-2017
ProjektpartnereHerning, Aalborg, Ishøj og Svendborg Kommuner
BevillingNordea-fonden støtter projektet med 7,4 mio. kr.
UCLCenter for Anvendt Skoleforskning

LOMA – Lokal mad-projekter i 4 kommuner

Med afsæt i udviklings- og forskningsprojektet LOMA – Lokale madstrategier for børn og unge (2011-14) udbreder projektet en model for at integrere tilberedning af sund skolemad i undervisningen i den ny folkeskole.

Siden oktober 2013 har LOMA med succes været en del af hverdagen på Nymarkskolen i Svendborg Kommune, hvor elever dagligt deltager i planlægning, tilberedning og servering af skolemad, som led i undervisningen.

Der er etableret et tæt samarbejde med lokale fødevareproducenter, der udover indkøb af fødevarer også omfatter undervisningsmæssige links mellem skole og fødevareleverandører. Aktiviteterne indgår i Nymarkskolens Åben Skole aktiviteter og har fokus på at fremme social innovation.

Udvikling og implementering gennem 2 år er blevet fulgt som et case-studie af ph.d-kandidat, Dorte Ruge, Center for Mad, Krop og Læring.

Sundhedsfremme, didaktik og bæredygtighed i ét

LOMA udgør et bud på, hvordan man kan arbejde integreret og systematisk med såvel børn og unges sundhedsfremme som med nye didaktiske tiltag og lokal bæredygtighed.

Aktiviteterne tager afsæt i et sæt principper, der er retningsgivende, når man arbejder inden for en LOMA tænkning:

  • Maden skal være sund og lavet ’fra bunden af’ i henhold til de Ny Nordiske Anbefalinger.
  • Der skal være et produktionskøkken med plads – et læringsrum – til, at eleverne kan deltage i tilberedningen af maden. Der gennemføres undervisningsforløb i forskellige fag som en integreret del af undervisningen i køkkenet.
  • Der skal være plads til, at alle elever og lærere hver dag kan spise et fælles måltid sammen som en integreret del af skolens dannelsesprojekt.
  • Køkkenet skal indrettes med professionelt udstyr med henblik på at tiltrække og fastholde professionel arbejdskraft.
  • Der skal så vidt muligt anvendes lokalt producerede (gerne økologiske) råvarer.
  • Hele konceptet skal så vidt muligt være bæredygtigt i relation til arbejdsmiljø, livscyklus, vandforbrug og CO2.
  • LOMA kan etableres i eksisterende eller nyt byggeri.

NordeaFonden Primært Logo payoff

Projektansvarlig
Center for Anvendt Skoleforskning

Videncentret samler og skaber udviklings- og forskningsviden i og for de frie skoler.

×

Send til en ven

Modtageradresse, dit navn og din emailadresse skal som minimum være udfyldt.
Beskeden er sendt.