Udviklingsprojekt Print Send Gem som PDF

Frafiltrering af spredte stråler – nu med software?

Canon har udviklet en ny software, som vi er de første til at afprøve, for at teste billedkvalitet og mulighed for nedsættelse i stråledosis ved pelvis-optagelser.

ProjektansvarligHelle Precht
Projektperiode2016
ProjektpartnereMedico industri (Canon Inc og Canon Europa) Universitetet i Gjøvik (Norge): Dag Waaler og Lund Universitet (Sverige): Anders Tingberg
UCLSundhedsuddannelsernes Forskningscenter

Canon har udviklet en ny software til deres digitale radiografi-system, der teoretisk muliggør fjernelse af raster, og derved måske mulighed for at mindske patientens dosis.

Softwaren beregner rent matematisk mængden af spredte stråler, der forventes på billedet, og kan med dette udgangspunkt optimere billedkvaliteten. Målet er, at det skal være sammenligneligt med billeder taget med raster.

Canon har et klinisk projekt kørende i Sverige, hvor softwaren testes på thorax (brystkassen) uden brug af videnskabelig metode. Et andet firma inden for digital radiografi bruger lignende løsning, dog uden at dette pt er videnskabeligt begrundet.

Det er derfor endnu uvist hvorledes billedkvaliteten påvirkes, og hvordan den spredte stråling der altid vil være en del af billedet påvirker billedkvalitets parametrene og om vi mister reelle informationer i diagnostisk øjemed.

Projektansvarlig
Sundhedsuddannelsernes Forskningscenter

Forsker i og formidler viden på baggrund af forskningsprogrammet “Tæt på og sammen med borgeren i det fremtidige sundhedsvæsen”.

×

Send til en ven

Modtageradresse, dit navn og din emailadresse skal som minimum være udfyldt.
Beskeden er sendt.